Λέσβος: Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας – Μηνύματα

Με υπερηφάνεια για όλους τους Έλληνες, τιμήθηκε σήμερα και στη Μυτιλήνη η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας, με λιτές εκδηλώσεις χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω της πανδημίας,  αλλά ο πολύ καλός καιρός οδήγησε τους πολίτες στην προκυμαία όπου και πραγματοποιήθηκε μια μηχανοκίνητη παρέλαση ενώ λίγο νωρίτερα, ζεύγος αεροσκαφών της πολεμικής μας αεροπορίας πέταξε πάνω από τη Λέσβο.

Λέσβος: Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας – Μηνύματα Λέσβος: Επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας – Μηνύματα

Το πρωί έγινε έπαρση της σημαίας στο χώρο του Παλαιού Λιμεναρχείου με συμμετοχή στρατονόμων της 98 ΑΔΤΕ και στη συνέχεια επίσημη δοξολογία στον Ιερό  Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας από τις αρχές του τόπου.

 

Μηνύματα

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ ,Χαράλαμπος Αθανασίου, για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου δήλωσε:

«Ενωμένοι οι Έλληνες πριν 200 χρόνια πολεμήσαμε και νικήσαμε τον Οθωμανικό Ολοκληρωτισμό. Νίκησαν οι Ελεύθεροι τον σκοταδισμό, νίκησαν οι περήφανοι λίγοι τους υποτελείς πολλούς. Και σήμερα, 200 χρόνια μετά, πάλι με ομοψυχία διακηρύσσουμε: Το φως θα διαλύσει το σκοτάδι όσο πυκνό και αν το θέλουν κάποιοι. Χρόνια πολλά, η πατρίδα προσβλέπει σ’ εμάς».

«Γιορτάζουμε φέτος τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, από την ηρωική εξέγερση του λαού μας και τον αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία, που αντήχησε πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας εμπνέοντας αλληλεγγύη και οράματα για εθνική αυτοδιάθεση σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς και πρόσθεσε ότι «σε αυτά τα 200 χρόνια δεν έπαψαν ποτέ να είναι επίκαιροι οι πόθοι του λαού μας για μια ελεύθερη και αξιοπρεπή ζωή ενάντια στην επιβουλή ξένων δυνάμεων, αλλά και σε αυταρχικές και αλαζονικές εγχώριες εξουσίες.  Η αυτοθυσία, η καρτερικότητα και η περηφάνια των αγωνιστών του μακρού Αγώνα για την Ανεξαρτησία, μάς συνοδεύουν από τότε. Το είδαμε στους αλλεπάλληλους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία που ακολούθησαν. Το τραγούδησαν τα χείλη χιλιάδων ηρωικών αγωνιστών: «Με χίλια ονόματα μία χάρη, ακρίτας ειτ’ αρματολός, αντάρτης, κλέφτης, παλληκάρι, πάντα ειν’ ο ίδιος ο λαός». Το είδαμε και στα νεότερα χρόνια, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας, αγωνιστές της δημοκρατίας, έπαιξαν σε κρίσιμες περιστάσεις τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, για να βγάλουν την πατρίδα από το γύψο και το σκοτάδι.  Δυστυχώς ο φετινός σημαδιακός εορτασμός συμπίπτει με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που παράλληλα γονατίζει για πολλοστή φορά την εθνική  οικονομία και εξελίσσεται ανησυχητικά σε κρίση δημοκρατίας. Ετούτος, όμως, ο λαός, μέσα από τις ιστορικές του νίκες και τις ιστορικές του τραγωδίες, έχει μάθει να αντιστέκεται, να αγωνίζεται και να νικά. Με τις ίδιες αξίες θα νικήσουμε και πάλι».

«Η Ελληνική Επανάσταση, όπως λέει και ο Κόντογλου, ήταν μία επανάσταση αγιασμένη, μία επανάσταση φωτισμένη και πνευματική. Μία επανάσταση που δίδαξε πως, ο Ελληνισμός, εάν μένει προσηλωμένος στις αξίες του, δεν αργεί να αναγεννηθεί, όσοι αιώνες σκλαβιάς και σκότους κι αν περάσουν. Αναγεννιέται και διδάσκει με τίμημα το ίδιο του το αίμα. Γι’ αυτό και όλος ο πολιτισμένος  κόσμος που έχει ως πυρήνα της ύπαρξής του τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, υποκλίθηκε τότε, υποκλίνεται και τώρα γιορτάζοντας μαζί μας. Στα 200 αυτά χρόνια η Ελλάδα έκανε πολλά βήματα μπροστά. Από μικρή πάμφτωχη και αναλφάβητη χώρα,  έγινε χώρα με υψηλό επίπεδο ζωής και με πολύ μεγάλο αριθμό πτυχιούχων πανεπιστημίου συγκριτικά με πολλές χώρες του πλανήτη. Θα μπορούσαμε, όμως,  με περισσότερο μέτρο, με κοινή λογική και με τιθάσευση του πάθους της σύγκρουσης που μας διακρίνει, να ήμασταν σε περίοπτη θέση μέσα στην οικουμένη. Γι’ αυτό εξάλλου αγωνίστηκαν οι πρόγονοί μας. Καθήκον και χρέος μας είναι να μην τους διαψεύσουμε.  Ας αγαπάμε λοιπόν ό,τι αγάπησαν οι ήρωες του ‘21 και η πατρίδα μας θα ξαναβρεί το δρόμο της» αναφέρει σε ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος