Λέσβος: Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία κέντρου έρευνας και Μουσείου για τα ευρήματα της Αρχαίας Άντισσας (βίντεο)

Την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Σκαλοχωρίου στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου αποδέχθηκε ομόφωνα 17μελής επιτροπή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) προκειμένου να στεγάσει τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύπτονται από την αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία πέντε χρόνια στην Αρχαία Άντισσα.

Πρόκειται για ένα κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και μετά από τις κατάλληλες διεργασίες μεταξύ της τοπικής κοινότητας, της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου και του δήμου Δυτικής Λέσβου, φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά το όραμα των κατοίκων της περιοχής να αναδειχθεί η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της Αρχαίας Άντισσας και τα ευρήματα που αποκαλύπτονται να εκτίθενται σε ένα Μουσείο στην περιοχή που θα είναι ταυτόχρονα και ένα κέντρο έρευνας.

Λέσβος: Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία κέντρου έρευνας και Μουσείου για τα ευρήματα της Αρχαίας Άντισσας (βίντεο)Υπό την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της εφορίας αρχαιοτήτων  και με χρηματοδοτικά εργαλεία από το Υπουργείο και την περιφέρεια Β. Αιγαίου το κτίριο θα διαμορφωθεί και υπολογίζεται ότι σε 2-3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί.

Η αρχαιολογική έρευνα

Όλη η ιστορία της Λέσβου από το τέλος της 2ης χιλιετίας πΧ έως τα μεταβυζαντινά χρόνια τον 14ο αιώνα μ.Χ, αποκαλύπτεται από την ανασκαφή στη χερσόνησο της Αρχαίας Άντισσας.

Όπως είχε πει στην κάμερα της ΕΡΤ ο προϊστάμενος της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, «οι ανασκαφές έφεραν στο φως κτίσματα από διαφορετικές περιόδους από τις οποίες ξεχωρίζουν τρεις φάσεις η Βυζαντινή Λέσβος που αποκαλύπτεται από το ομώνυμο κάστρο της καστροπολιτείας των Αγίων Θεοδώρων . Επίσης την εποχή ίδρυσης των πόλεων κρατών της Λέσβου 11-10ο αιώνα π.Χ., όπου αποκαλύπτονται μοναδικά κτίρια των λεγόμενων σκοτεινών χρόνων και στην τρίτη φάση όπου αποκαλύπτεται η αρχαία Λέσβος με έναν νέο άγνωστο οικισμό που τοποθετείται στον 17-16ο π. Χ αιώνα. Οι ανασκαφικές εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν την επόμενη δεκαετία όπου θα ολοκληρωθεί η έρευνα αλλά και η αποκατάσταση του μνημείου αλλά υπάρχει πρόβλεψη από την ερχόμενη χρονιά μέρος του μνημείου να διαμορφωθεί και να καταστεί επισκέψιμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος