Λέσβος: Ανοιξιάτικη εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Η επόμενη ανοιξιάτικη εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 21 Απριλίου 2022 στις 09:30-11:30 στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού,  όπου θα ανακαλύψουμε τα ανοιξιάτικα πουλιά που διέρχονται αυτές τις μέρες από την περιοχή αλλά και άλλους οργανισμούς των υγροτόπων.

Ο υγρότοπος του Ψαροποταμού βρίσκεται εντός των δύο προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 που εντοπίζονται στη Δυτική Λέσβο (Ειδική Ζώνη Προστασίας- ΖΕΠ για την ορνιθοπανίδα και Ειδικής Ζώνης Διατήρησης-ΕΖΔ) αλλά, το σημαντικότερο, περιλαμβάνεται στον κατάλογο του Προεδριδού Διατάγματος (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012) για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Με πιο απλά λόγια πρόκειται για έναν υγρότοπο εξαιρετικής σημασίας!

Ο Ψαροποταμός υποδέχεται τα υδρόβια/παρυδάτια πουλιά που αυτές τις μέρες μεταναστεύουν και χρειάζονται να σταματήσουν για να ξεκουραστούν και ανακτήσουν ενέργεια για να συνεχίζουν το ταξίδι τους βορειότερα στην Ευρώπη – ξεχειμώνιασαν στην Αφρική! Τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί Σαρσέλλες, Χαλκόκοτες, Πορφυροτσικνιάδες και άλλοι ερωδιοί, Λασπότρυγγες, εκατοντάδες χελιδόνια (5 διαφορετικά είδη!) και σουσουράδες. Επίσης τα μικρά πουλιά που μεταναστεύουν από καλαμιώνα σε καλαμιώνα όπως η Καλαμοποταμίδα, Σχοινοποταμίδα κ.ά. Τέλος ο υγρότοπος, υποστηρίζει έναν από τους μεγαλύτερους, για το νησί, πληθυσμούς της απειλούμενης Γραμμωτής Νεροχελώνας (Mauremys rivulata), αλλά και άλλα ερπετά και αμφίβια της Λέσβου.

Η εξόρμησή μας θα ξεκινήσει με λίγες βασικές οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού παρατήρησης (κυάλια, τηλεσκόπιο) και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και αναγνωρίσουμε όσο περισσότερα είδη κατά τη διάρκεια ενός μικρού περιπάτου που θα πραγματοποιήσουμε κατά μήκος της κοίτης του. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση φύσης/πουλιών. Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση δεν θα υπερβαίνει τα 15 άτομα Σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22510-47033 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος