Σάμος: Έκθεση “Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας”

Mε την παρουσία των τοπικών αρχών, δημοσιογράφων από το εξωτερικό και πλήθους κόσμου άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η φετινή έκθεση του Ιδρύματος Schwarz που πραγματοποιείται για ακόμη μια χρονιά στον χώρο του Art Space Pythagorion στο Πυθαγόρειο της Σάμου , με θέμα «Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας” υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

Λίγο πριν τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική ξενάγηση στην έκθεση από την Κατερίνα Γρέγου η οποία αναφέρθηκε στους 12 καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν, 7 Έλληνες και 5 ξένους οι οποίοι αναφέρονται μέσα από τα έργα τους στην πολιτική μελαγχολία προσωπικά με διαφορετικούς τρόπους.

Σάμος: Έκθεση “Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας”«Η έκθεση πραγματεύεται την στρεβλή σύγχρονη πολιτική κατάσταση. Είναι αυτή μία ιστορική συγκυρία που η τέχνη χρειάζεται να μιλήσει για την πολιτική περισσότερο από ποτέ; Είναι πάντοτε χρήσιμο και διαφωτιστικό να μιλάει η τέχνη για την τέχνη και την πολιτική, σε οποιαδήποτε ιστορική συγκυρία. Η τέχνη που πραγματεύεται ζητήματα κοινωνικά και πολιτικά προσφέρει εναλλακτικές κριτικές ματιές στη σημερινή κατάσταση και αποτελεί συχνά ιδιαίτερα χρήσιμο εκπαιδευτικό μέσο· τέτοιου είδους ματιές σπανίζουν στα κυρίαρχα αφηγήματα και τον λόγο, και βέβαια στα μέσα ενημέρωσης, που γίνονται όλο και πιο απλουστευτικά και πολωμένα. Ωστόσο, ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε υφίσταται έναν πρωτοφανή, ραγδαίο συστημικό μετασχηματισμό. Η ταχύτητα της επιστημονικής εξέλιξης και τεχνολογικής προόδου, οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και νέες μορφές ανισότητας είναι ζητήματα που απαιτούν άμεση λύση. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να μιλούν οι καλλιτέχνες για την πολιτική, αν το ενδιαφέρον τους γι’ αυτή είναι γνήσιο» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Γρέγου.
Την εμπειρία της μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναλάβει από το 2016 η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου μετέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ενώ παράλληλα ενημέρωσε για το τι θα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα:
– Γνωριμία με τα έργα της έκθεσης.
– Δημιουργία ενός Σημειωματάριου με φράσεις που θα αντιστοιχούν στις έννοιες της Πολιτικής Μελαγχολίας ώστε να εκφρασθούν ποιητικά «αποφθέγματα» που οι μαθητές θα επινοήσουν. Αντί συνθημάτων διαμαρτυρίας, προτροπές συνειδητοποίησης και αντί βίαιων προτροπών , τρυφερές διατυπώσεις για την κοινή εμπειρία.

Σάμος: Έκθεση “Ανατομία της πολιτικής μελαγχολίας”Το Σημειωματάριο θα δοθεί στους μαθητές υπό μορφή 10 καρτ ποστάλ με απεικονίσεις των έργων της έκθεσης. Σε κάθε κάρτα και στην πίσω της πλευρά θα σημειωθεί η φράση που τα παιδιά θα σκεφτούν ή θα ζωγραφίσουν μια αντίστοιχη εικόνα με το αποτυπωμένο έργο.
Το τελικό αυτό «πακέτο» εικόνων και φράσεων θα ανήκει στα παιδιά με την δυνατότητα να αποστείλουν όπου αυτά επιθυμούν τις κάρτες τους, σαν υπενθυμίσεις μιας εποχής, της δικής τους, που αναζητά τρόπους διαφυγής από κλισέ και χειραγωγήσεις.
Τα «αποφθέγματα» αυτά και οι κάρτες θα μπορέσουν αργότερα να χρησιμοποιηθούν στο σχολείο ως έναυσμα για συζήτηση, συγγραφή εκθέσεων ή κειμένων , θεατρικά δρώμενα ή παραγωγή εντύπου.
Η ιδέα βασίζεται στην κατασκευή ενός προσωπικού artbook, που συλλέγει εικόνες και φράσεις ενώ αντικατοπτρίζει το ημερολόγιο μιάς εποχής που χαρακτηρίζεται από την Πολιτική Μελαγχολία και τα προσωπικά αδιέξοδα.
Την έκθεση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος .

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 10:00 – 13:00 και 19:00-00:00. έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος