Καύσωνας – Γ. Ζερδελής: Προσοχή στα μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και χρόνιους πάσχοντες (audio)

Να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τους χρόνιους ασθενείς, έως και την Κυριακή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν και στα νησιά μας, συμβουλεύει, μιλώντας στην ΕΡΤ Β. Αιγαίου, ο Παθολόγος Ιατρός, Γιάννης Ζερδελής.

Οι ομάδες αυτές όπως πρόσθεσε είναι ευπαθείς πληθυσμοί και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται συμπλήρωσε όταν το άτομο ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά, για αυτό και είναι αναγκαία η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Την προσοχή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Πολιτική Προστασία, ενόψει του καύσωνα που αναμένεται,  καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για τους κατοίκους των περιοχών όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, ενώ όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται μετά την υποχώρηση του καύσωνα, με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, από την ΓΓΠΠ συνιστάται στους πολίτες:

– Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

– Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

– Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

– Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Υπουργείο Εργασίας: Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Τις προβλέψεις της εγκυκλίου, που έχει εκδοθεί στις 15 Ιουνίου 2022 και είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, υπενθυμίζει το Υπουργείο, σε συνέχεια του δελτίου που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Η εγκύκλιος αναφέρει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών (προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης αναμένεται αυξημένος, λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, κ.ά.), καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στα μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και της προστασίας της υγείας των εργαζομένων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μόνωση των κτιρίων και των θερμών επιφανειών, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού, η χορήγηση διαλειμμάτων, η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες), καθώς και στην ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 12:00-16:00, ο προγραμματισμός κατά το δυνατόν των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση σε ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, κ.ά..

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζει ότι οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση, θα είναι εντατικοί και η ανταπόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών άμεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος