Καρυές Χίου: Νέα κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης κατά της δημιουργίας λατομικής ζώνης

Σε κινητοποίηση καλούν Κοινότητα και Πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού Καρυές στη Χίο, στις 8.30 το πρωί της Τετάρτης 1η Ιουνίου, έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις λατομικές ζώνες.Οι κάτοικοι των Καρυών στη Λαϊκή συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου, αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε σειρά κινητοποιήσεων, ώστε να μην συμπεριληφθούν οι περιοχές τους στη σχετική μελέτη.

“Οι κάτοικοι των Καρυών δεν ξύπνησαν ένα ωραίο πρωί και άρχισαν να διαμαρτύρονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την δημιουργία νέου λατομείου στην περιοχή τους. Είναι τα βιώματα τους, που εδώ και 40 χρόνια από την λειτουργία λατομείων στην περιοχή έχουν χάσει τον ύπνος τους. Αλλά πραγματικά δεν έχουν χάσει μόνο τον ύπνο τους.
Έχουν χάσει τις ξακουστές πηγές νερού που τροφοδοτούν το χωριό. Έχουν χάσει ένα κομμάτι του Πηγάνιου όρους με την καταστροφή των παλαιών λατομείων.
Έχουν κινδυνεύσει πολλοί να χάσουν την ζωή τους από τα τροχαία που γινόταν με φορτηγά εντός και εκτός του οικισμού.
Έχουν χάσει ιστορικά μονοπάτια που οδηγούσαν στην Νέα Μονή, Άγιο Μάρκο, Αρβανίτισσα.
Πολλοί τσοπάνηδες (ποιμένες) καταστράφηκαν και παράτησαν το επάγγελμά τους αφού χάθηκαν τα βοσκοτόπια τους και τα κοπάδια τους.
Το χωριό ήταν γεμάτο συνεχώς σκόνη από την δημιουργία και μεταφορά λατομικών υλικών.
Οι κάτοικοι κινδύνευαν από τις εκρήξεις των δυναμιτών στο βουνό διότι έσπαγαν τζάμια από τα σπίτια ενώ κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους. Τα σπίτια τους εμφάνιζαν ρωγμές από τα εκρηκτικά που έβαζαν για να φέρουν κάτω το βουνό”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Καρυών “Η Ανάληψη”.

Καρυές Χίου: Νέα κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης κατά της δημιουργίας λατομικής ζώνηςΤυχόν χωροθέτηση όμως ενός λατομείου θα το φέρει στα 790 μόλις μέτρα από την αρχαιολογική ζώνη της Νέας Μονής και 1.700 μέτρα σε ευθεία γραμμή από το Μοναστήρι.
“Η Νέα Μονή, το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και της ανθρωπότητας βρίσκεται στην περιοχή των Καρυών Χίου. Είμαστε υπερήφανοι οι κάτοικοι των Καρυών για την Νέα Μονή και τα μνημεία μας”, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος