Κ. Τριαντάφυλλος: Μέτρα ελέγχου από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στη ΔΕΥΑΝΧ (video)

Φρένο στα οριζόντια μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΔΕΥΑ νήσου Χίου σε ότι αφορά τις αρδευτικές παροχές, στα πλαίσια του περιορισμού της κατανάλωσης νερού, έθεσε το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου.
Η μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου με θέμα την λειψυδρία, πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά το λιποθυμικό επεισόδιο Δημοτικού Συμβούλου και την ανάδειξη της μεταφοράς του στο νοσοκομείο της Χίου με ΙΧ λόγω μη διαθέσιμου ασθενοφόρου. Όμως τελικά εξέλαβε αποφάσεις τις οποίες και καλείται να εφαρμόσει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ.

Αυτές παρουσίασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Τριαντάφυλλος, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης οφείλει να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες οδηγίες (τις οποίες δεν έχει κάνει ακόμα γνωστές το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου).
Κάνοντας λόγο «για αλαλούμ μέτρων από πλευράς ΔΕΥΑΝΧ που είχε επιφέρει σύγχυση στους καταναλωτές», ο κ. Τριαντάφυλλος σημείωσε ότι «από τη μια έχουμε την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών που έχει κερδίσει την προσωρινή διαταγή και επομένως δεν είναι δυνατόν να κοπούν τα αρδευτικά υδρόμετρα, αφετέρου να υπάρχουν όλοι οι υπόλοιποι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είτε ζουν σε ένα κλίμα ανασφάλειας είτε τους έχουν κοπεί τα υδρόμετρα».
Το Δ.Σ. επιχείρησε να βάλει μία τάξη και μία σειρά στον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση του αρδευτικού θέματος της Χίου.
Έκανε λόγο για άδικα οριζόντια μέτρα, που γυρνούν όμως πίσω.
«Για μας το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και παρέχεται με ένα ανταποδοτικό τρόπο από τη Δημοτική Επιχείρηση, και όχι Ιδιωτική, Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Το πρόβλημα στη διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ και στη Δημοτική Αρχή είναι η λειψανδρία και όχι η λειψυδρία», σχολίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΣυμμαΧία Αξιών» και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

Να ανακαλέσει τα οριζόντια μέτρα που έχει λάβει, που κατά συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε ως πελατειακού χαρακτήρα και αναποτελεσματικά. Αφού από τα 4.962 υδρόμετρα αρδευτικού χαρακτήρα κανείς δεν γνωρίζει πόσα είναι των αγροτών, πόσα είναι των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αλλά και πόσο ξοδεύουν αυτά τα υδρόμετρα.
Κάλεσε τη ΔΕΥΑΧ να λάβει τεχνικά μέτρα ώστε στις κονόχρηστες βρύσες να μην υπάρχει άσκοπη κατανάλωση νερού, όπως για παράδειγμα στις ντουζιέρες των παραλιών.
Ορίστηκαν οι διαδικασίες περιορισμού της υδροδότησης, που θα πρέπει να γίνεται κατόπιν στοιχείων από ΔΕΥΑΧ, ανά οικισμό με σύμφωνη γνώμη κοινοτάρχη και προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού όπου υπάρχει και να μην υπερβαίνουν σε διάρκεια τις 24ώρες.
Να δημοσιοποιηθούν οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑΧ, όπως και πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΧ, μαζί με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού που παρέχει προς ύδρευση αλλά και άρδευση.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να έχει ενημέρωση από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΝΧ σε κάθε συνεδρίασή της για το πώς προχωρεί στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, ενώ κάλεσε τους δημότες να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού καθ’ όλη τη θερινή περίοδο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος