Ημερίδα για τα επισκέψιμα Σπήλαια της Χίου

Εκδήλωση – παρουσίαση για τα επισκέψιμα Σπήλαια της Χίου, πραγματοποιούν ο Δήμος της Χίου και η Προμηθευτική ΑΕ ΟΤΑ σε συνεργασία με την τουρισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, με αφορμή της έναρξης της νέας περιόδου λειτουργίας των επισκέψιμων Σπηλαίων της Χίου.

Πρόκειται για τα Σπήλαια του Αγίου Γάλακτος και Συκιάς Ολύμπων. Στην παρουσίαση θα μιλήσουν για τη φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία των σπηλαίων, καθώς και για το γεωλογικό ενδιαφέρον και τα πλεονέκτημα που συγκεντρώνει το νησί της Χίου, από την πλευρά της Εταιρείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, οι Αρχαιολόγοι Χριστίνα Μιχελάκη και Μιχάλης Κοντός, καθώς και ο Γεωλόγος Ιωάννης Βλασταρίδης Ενώ από πλευράς της Προμηθευτικής Ομηρούπολης ΑΕ ΟΤΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης, θα μιλήσει ο Γεωλόγος Μιχάλης Πιππίδης.

Στη συνέχεια, θα γίνει παρουσίαση του προγραμματισμού και των ενεργειών που θα υλοποιήσει η Προμηθευτική την τρέχουσα περίοδο, προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα των Σπηλαίων της Χίου.

Το σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος είναι ένα από τα αρχαιότερα στην Ελλάδα με πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία.
Πρόκειται για σύμπλεγμα τριών τουλάχιστον σπηλαίων (το μεγαλύτερο από τα οποία προχωρά σε βάθος 220 μ.) που εκτείνεται στη βάση ενός λόφου πάνω στον οποίο έχει κτιστεί ο ομώνυμος οικισμός στη βορειοδυτική Χίο.
Στο συγκεκριμένο σπήλαιο εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα ήδη από το 1887, καθιστώντας έτσι το Άγιο Γάλας μία από τις πρώτες προϊστορικές θέσεις που καταγράφηκαν στον ελλαδικό χώρο. Στο σπήλαιο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από την πρώιμη Νεολιθική εποχή (6000-5000 π.Χ.) και έζησαν εκεί περίπου μέχρι το 2700 π. Χ.
Κομμάτια από πήλινα αντικείμενα καθώς και κόκκαλα ζώων δείχνουν ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως ιερό από την Αρχαϊκή ως τη Ρωμαϊκή εποχή.

Ημερίδα για τα επισκέψιμα Σπήλαια της ΧίουΤο Σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται 8χλμ. νότια του μεσαιωνικού οικισμού Ολύμποι στα μαστιχοχώρια. Είναι διανοιγμένο σε πετρώματα ηλικίας 195-140 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο που έχει μέγιστο βάθος 52m. Από τη φυσική του είσοδο που βρίσκεται στην οροφή της μεγάλης αίθουσας μπαίνει ακτίνα φωτός και σε συνδυασμό με τα φυσικά χρώματα των σχηματισμών δημιουργεί πραγματικά υπέροχες εικόνες.
Το Σπήλαιο αποτελείται από μία μεγάλη, ευρύχωρη αίθουσα με εξαιρετικά πλούσιο και εντυπωσιακό διάκοσμο και ένα στενό, επιμήκη διάδρομο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος