Η Σάμος στην πρώτη γραμμή υποδοχής κρουαζιεροπλοίων

Εντάχθηκε οριστικά στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» , η ‘Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ολοκληρωμένου και αυτόνομου συστήματος ασφάλειας-φύλαξης-επιτήρησης-παρακολούθησης και διαχείρισης επιβατών Λιμενικών εγκαταστάσεων Σάμου’ προϋπολογισμού 1.364.000,00  ευρώ και σύμφωνα με τον Δήμο Σάμου και το Δημοτικό λιμενικό ταμείο  «με τη παρούσα χρηματοδότηση υλοποιούνται  σημαντικότατες παρεμβάσεις στα λιμάνια  Βαθέος-Μαλαγαρίου, κατατάσσοντας τη Σάμο στη πρώτη γραμμή υποδοχής και ασφαλούς προορισμού ημεροπλοίων και κρουαζιεροπλοίων».

«ΟΔήμος Σάμου και το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο πρωτοπορούν σε Πανελλαδικό επίπεδο στο θέμα ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας – φύλαξης- επιτήρησης-παρακολούθησης και διαχείρισης Λιμενικών εγκαταστάσεων. Μετά την υποβολή  πλήρους και ώριμου φακέλου με τίτλο  ‘Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ολοκληρωμένου και αυτόνομου συστήματος ασφάλειας-φύλαξης-επιτήρησης-παρακολούθησης και διαχείρισης επιβατών Λιμενικών εγκαταστάσεων Σάμου’ προϋπολογισμού 1.364.000,00  ευρώ ,  η πρόταση αξιολογήθηκε από την Διαχειριστική Αρχή  και  το έργο  εντάχθηκε οριστικά στο  Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020».

Τονίζεται ότι ταυτόχρονα έχουν εκπονηθεί μελέτες για το σύνολο των λιμανιών του νησιού. Πιο ειδικά, οι μελέτες Λιμένων Καρλοβάσου και Πυθαγορείου έχουν ήδη υποβληθεί για έγκριση στο  Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με τη παρούσα χρηματοδότηση υλοποιούνται  σημαντικότατες παρεμβάσεις στα λιμάνια  Βαθέος-Μαλαγαρίου, κατατάσσοντας τη Σάμο στη πρώτη γραμμή υποδοχής και ασφαλούς προορισμού ημεροπλοίων και κρουαζιεροπλοίων.

Ο Λιμένας Βαθέως αποτελεί λιμενική εγκατάσταση ISPS και πύλη Schengen με σημαντικά αυξανόμενη επισκεψιμότητα διεθνούς κρουαζιέρας (Port of Call) και ημεροπλοίων, προερχομένων απευθείας από τη Τουρκία. Η αυξανόμενη κινητικότητα που παρατηρείται ήδη επί τριετία σε όλες τις Πύλες SCHENGEN αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αυξητικές τάσεις, βάσει των προγραμματισμένων αφίξεων κρουαζιέρας και ημεροπλοίων κατά την επόμενη τριετία.

Ο Λιμένας Μαλαγαρίου εντάσσεται στο κώδικα ISPS όσων αφορά την υποδοχή των φορτηγών εμπορικών πλοίων και παράλληλα αυξάνει τις υπηρεσίες ασφάλειας υποδοχής και έλεγχου των επιβατικών πλοίων.

Με την προτεινόμενη Πράξη συνίσταται συνοπτικά η εγκατάσταση βασικών συστημάτων ασφαλείας που πληρούν Διεθνείς κανονισμούς και πρότυπά ασφάλειας:
O παραπάνω εξοπλισμός θα εγκατασταθεί, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης του Λιμένα με την κείμενη νομοθεσία Ν.3622/2007 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4150/2013), με την οποία μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο η ΕΚ Ο 65/2005 περί Ενίσχυσης της Ασφάλειας Λιμένων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων.

Η προτεινόμενη Πράξη αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης πόλεως Σάμου (Βαθύ-Μαλαγάρι), με την εφαρμογή μέτρων του εγκεκριμένου Σχεδίου Ασφαλείας(ΣΑΛΕ).

Το ολοκληρωμένο σύστημα με τον εξοπλισμό του θα χρησιμοποιείται για έλεγχο εισερχομένων ατόμων (επιβατών, επισκεπτών, προσωπικού). Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί για τη χρήση από Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Εμποδιζόμενα Άτομα). Ταυτόχρονα η επιλογή του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων της πράξης έχει γίνει με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αφού πρόκειται για προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικών που είναι  ιδιαίτερα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Η βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας μετακίνησης του πληθυσμού και γενικότερα η αναβάθμιση των υποδομών προσπελασιμότητας ενεργεί θετικά στην οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών οικισμών, επικουρεί στην άρση του στοιχείου απομόνωσης, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας κατά τις μετακινήσεις του τοπικού και εποχικού πληθυσμού και αποτελεί έμπρακτη συνεισφορά στις αρχές της νησιωτικότητας.

Ο Δήμος Σάμου προτάσσει και υλοποιεί παρεμβάσεις επενδύοντας στην ασφάλεια, την τουριστική ανάπτυξη και ειδικότερα στον τουρισμό κρουαζιέρας» αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος