«Για να ταξιδέψω από Σμύρνη στη Χίο, που με το καραβάκι από Τσεσμέ είναι 40 λεπτά, έκανα περισσότερο χρόνο από ότι να ταξίδευα για Νέα Υόρκη», μας λέει ο Γιώργος Μελετιάδης. Με την οικογένειά του εδώ και 15 περίπου χρόνια ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Σμύρνη.
Αναγκάστηκε να φύγε με την εμφάνιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης από τη Χίο από όπου κατάγεται, όπως έκαναν και «χιλιάδες άλλοι που έφυγαν από τη χώρα», σημειώνει στην επιστολή του. Σε αυτήν περιγράφει πόσο δύσκολο είναι να ταξιδέψει στη Χίο και το αντίστροφο καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Με το πρώτο lock down «ο μοναδικός τρόπος εισόδου στην Ελλάδα για εμάς τους Έλληνες πολίτες, που ζούμε στην Τουρκία, ήταν οδικώς μέσω Κήπων-Έβρου», σημειώνει. Από το Μάρτιο του 2021 και την έναρξη των εμβολιασμών άνοιξαν και οι αεροπορικές συνδέσεις με την Τουρκία.
«Αυτό φυσικά είναι μία τεράστια ανάσα για όλους εμάς… Οχι όμως και για εμάς τους νησιώτες, που τα Τουρκικά παράλια είναι μία ανάσα από τα σπίτια μας στην Ελλάδα. «Για ένα ταξίδι από τον Τσεσμέ της Σμύρνης προς την Χίο που διαρκεί 40 λεπτά και κοστίζει 20 ευρώ, είμαστε υποχρεωμένοι να ταξιδέψουμε αεροπορικώς, αλλάζοντας 3 πτήσεις, μπαίνοντας σε 3 διαφορετικά αεροδρόμια, χάνοντας 1,5 ημέρα και ξοδεύοντας περί τα 600 ευρώ ανά άτομο σε αεροπορικά εισιτήρια, συν ξενοδοχείο καθώς δεν ταιριάζουν οι ώρες των τριών πτήσεων για να γίνει το ταξίδι σε μία ημέρα.
Στην περίπτωση μου που έχω την σύζυγο μου και 2 παιδιά για να πάω στην Χίο πρέπει να ξοδέψουμε 2.400 ευρώ σε αεροπορικά, συν ξενοδοχεία, συν τα τεστ, συν το χρόνο, την ταλαιπωρία και το τεράστιο ρίσκο αλλάζοντας τόσες πτήσεις και αεροδρόμια να κολλήσουμε τον ιό κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Όλο αυτό την στιγμή που θα μπορούσαμε να πάμε σπίτι μας με 80 ευρώ, συν τα τεστ, σε μόλις 40 λεπτά με σχεδόν μηδαμινό ρίσκο να μολυνθούμε, αφού στο καράβι μπορεί κανείς για 40 λεπτά να παραμείνει σε εξωτερικό χώρο στο κατάστρωμα του πλοίου», μας λέει.
«Από πέρυσι τον Αύγουστο μπορούν να γίνουν ταξίδια από και προς τα νησιά αλλά μόνο με ιδιωτικά σκάφη, κάτι που δεν διαθέτουν οι Έλληνες που εργάζονται στη Σμύρνη και στις γύρω περιοχές» σημειώνει ο κ. Μελετιάδης. Το πρόβλημα το έχει κάνει γνωστό τόσο στον βουλευτή Χίου της ΝΔ – υπουργό μετανάστευσης Νότη Μηταράκη όσο και στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη. Ο τελευταίος το έχει φέρει το θέμα στη Βουλή χωρίς να έχει δοθεί λύση.
Μέχρι να ξεκινήσουν τα δρομολόγια πλοίων που συνδέουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τα τουρκικά παράλια, ο συνομιλητής μας προτείνει να επιτραπεί στους Ελληνες που εργάζονται στην Τουρκία να ταξιδεύουν με τα πλοία Ro-Ro που καθημερινά εκτελούν το δρομολόγιο Τσεσμέ- Χίου- Τσεσμέ, αλλά ταξιδεύουν μόνο οι οδηγοί.
«Δεδομένου ότι δεν βλέπουμε φως στο τούνελ, σας γράφω μήπως και με την δύναμη της δημοσιοποίησης ενός ξεκάθαρα δίκαιου και λογικού αιτήματος, ευαισθητοποιηθούν κάποιοι τελικά και βρεθεί λύση», σημειώνει ο κ. Μελετιάδης.
Ερώτηση από Γ. Καμίνη
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Εξωτερικών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για τα προβλήματα και τους περιορισμούς που -λόγω της πανδημίας- αντιμετωπίζουν οι πολίτες χιακής καταγωγής οι οποίοι διαβιούν στην Τουρκία στις μετακινήσεις τους προς το νησί της Χίου κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του Χιώτης κάτοικος Σμύρνης Τουρκίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος