Η ευρωπαία αγρότισσα του 2023 Αργυρώ Κουτσουράδη στο ΕΡΤNews (video)

Νέα Αγρότισσα της χρονιάς για την Ευρωπαϊκή Έένωση ανακηρύχθηκε για το 2023 μια νεαρή γεωπόνος από το χωριό Χαλκειός της Χίου.

Η Αργυρώ Κουτσουράδη τον περασμένο Δεκέμβριο εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 9ο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών (European Congress of Young Farmers) και βγήκε νικήτρια στην κατηγορία της!

Νεαρή μητέρα, είχε σαραντίσει λίγες μέρες νωρίτερα, όταν ήρθε και η ευρωπαϊκή διάκριση για την Αργυρώ… που, μετά τις σπουδές της, αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο της και να καλλιεργήσει τη γη των παππούδων της.

Αυτή η επιστροφή της, ως νέας αγρότισσας στον τόπο της, η καλλιέργεια παραδοσιακών φυτών (15 διαφορετικά είδη μέχρι σήμερα) με σεβασμό στο περιβάλλον, ήταν βασικά στοιχεία που της έδωσαν την πρώτη θέση στην κατηγορία του πιο ανθεκτικού έργου, παρότι είχε να διαγωνιστεί με 3 ακόμα νέους αγρότες… από Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Μοναδική ήταν για την ίδια η εμπειρία από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου διαπίστωσε πως τα προβλήματα είναι περίπου κοινά για τους νέους αγρότες.

Την περίοδο του χειμώνα, κύρια δουλειά στα χωράφια είναι ο καθαρισμός των φυτών από τα ζιζάνια.
Για τη συγκομιδή απασχολεί πλέον και εποχικούς εργάτες, ενώ η αποξήρανση και η τυποποίηση των προϊόντων είναι ακόμα οικογενειακή υπόθεση.

Τα προϊόντα της χιακής γης ταξιδεύουν στις αγορές της Αμερικής, Ευρώπης και τελευταία και στο Ντουμπάϊ, με στόχο γιατί όχι τα αφεψήματά της, να βρουν θέση ακόμα και στο ευρωκοινοβούλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος