Γ. Μπουρνούς: “Να στηριχθούν οι δήμοι για να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τις ιαματικές πηγές τους”

Tις διαμαρτυρίες των Δήμων του Νομού Λέσβου ενάντια στο  σχέδιο νόμου για τις ιαματικές πηγές της χώρας για την ίδρυση “Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων”, στηρίζει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, και με επιστολή του στον Υπουργό Τουρισμού ζητά την απόσυρση των επίμαχων άρθρων.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπουρνούς «οι διατάξεις των άρθρων 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, όχι μόνο απέχουν πολύ από την εκπεφρασμένη  και αναγκαία στήριξη των Δήμων για την αναβάθμιση και αξιοποίηση των θερμοπηγών, αλλά κατά πρωτοφανή και εκβιαστικό τρόπο μεθοδεύουν την υφαρπαγή Δημοτικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων. Σύμφωνα, με τις επίμαχες διατάξεις η ανώνυμη εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος, της οποίας το 80% του μετοχολογίου θα ανήκει στον Υπουργό Τουρισμού και το 20% στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, θα απαλλάσσεται από κάθε τέλος και φόρο, θα δύναται να λαμβάνει κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ η λειτουργία της θα διέπεται από ένα ιδιαίτερο καθεστώς, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων που αφορούν στις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου».

Στο Νομό Λέσβου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στη Λουτρόπολη Θερμής, που ανήκουν ιδιοκτησιακά στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΣΑΥ), και η χρήση τους έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα Θερμά Λουτρά του Κόλπου Γέρας που ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης, του Πολιχνίτου, του Λισβορίου και της Εφταλούς που υπάγονται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και της Μύρινας στο Δήμο Λήμνου.

Πρακτικά, η εν λόγω εταιρεία θα μπορεί να απαιτεί και να πετυχαίνει την παραχώρηση από τους Δήμους της χρήσης των δικών τους Λουτροπόλεων και Θερμών Λουτρών εφόσον το γεωθερμικό ρευστό (το θερμό νερό) ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας και η χρήση του παραχωρείται στους Δήμους κατόπιν συγκεκριμένων διαδικασιών.

Επίσης ο κ. Μπουρνούς επισημαίνει  ότι το 2006 με νόμο της κ. Πετραλιά επιβλήθηκαν ιδιαίτερα κοστοβόρες, χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες αναγνώρισης των Φυσικών Ιαματικών Πόρων, οι οποίες όχι μόνο καθυστέρησαν πολύ τις προσπάθειες αξιοποίησης και αναβάθμισης τους, αλλά οδήγησαν και στην διακοπή λειτουργίας αρκετών Θερμών Λουτρών μέχρι να πιστοποιηθούν. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να στηριχθούν οι Δήμοι, ώστε μετά την αναγνώριση να προχωρήσουν στις άδειες λειτουργίας, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με προωθούμενες διατάξεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φωτογραφικές και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την σκοπιμότητά τους.

«Καμιά αξιοποίηση και αναβάθμιση των Θερμών Λουτρών δεν μπορεί να γίνει χωρίς την πρωτοβουλία των Δήμων», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος