Φίλοι Μονοπατιών Χίου: Πεζοπορία με πανσέληνο σε τσοπάνικα μονοπάτια του Αίπους

Με οδηγό τo φεγγάρι του Αυγούστου και βοηθό τον φακό κεφαλής, οι φίλοι της πεζοπορίας θα περπατήσουν σε πανάρχαια τσοπάνικα μονοπάτια του Αίπους. Διοργανωτής της πεζοπορίας με πανσέληνο για 6η χρονιά, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, ο σύλλογος «Φίλοι Μονοπατιών Χίου».

Η διαδρομή μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου, είναι μέτριας δυσκολίας και ο αναμενόμενος χρόνος πορείας είναι περίπου 2 ώρες.
Όπως σημειώνουν όμως οι “Φίλοι των μονοπατιών”, επειδή η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί στο τραχύ έδαφος του οροπεδίου του Αίπους, και ένα άλλο τμήμα της θα διανυθεί το βράδυ, η συγκεκριμένη δράση δεν απευθύνεται σε αρχάριους πεζοπόρους, ενώ θα πρέπει να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αφετηρία της κυκλικής βραδινής πεζοπορίας θα είναι οι εγκαταστάσεις της “Κιβωτού του Κόσμου- Αιγαίου” στο Αίπος, στις 7.15 μ.μ. της Παρασκευής.

Στη συνέχεια οι περιπατητές θα ανηφορίσουν συντεταγμένα και προσεχτικά για 1,8 χλμ. περίπου μέχρι το τριγωνομετρικό του Αίπους, που όπως υπόσχονται οι διοργανωτές η θέα είναι μοναδική. Με τον οικισμό του Βροντάδου να απλώνεται στα “πόδια” του βουνού και την καταπράσινη Κλειδού, ενώ απέναντι θα είναι τα μικρασιατικά παράλια, απ’ όπου θα ανατείλει το φεγγάρι.

Στη συνέχεια θα κατηφορίσουν στο πιο δύσκολο ίσως μέρος της διαδρομής, ένα δύσβατο γιδόστρατο για να τερματίσουν και πάλι στην “Κιβωτό του Κόσμου”.
Σε όλη τη διαδρομή εντυπωσιάζουν οι παλιές πετρόχτιστες μάντρες, τα παλιά καμίνια και τα πετρόχτιστα γυρίσματα, κάποια από τα μνημεία αυτά από την αρχαιότητα, που δένουν με το σκληροτράχηλο και λιτό τοπίο του Αίπους.
Να σημειωθεί ότι μέλη και φίλοι του συλλόγου “ΦΙΛΟΙ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΧΙΟΥ” συντήρησαν την διαδρομή, αλλά παρόλα αυτά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία. ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τυχόν ατύχημα και τραυματισμούς ή απώλεια αντικειμένων.

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής: Μέχρι και την Πέμπτη 11 Αυγούστου (10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00) στην γραμματεία του συλλόγου.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Παπούτσια πεζοπορίας με άφθαρτη σόλα, φακός κεφαλής, μπαστούνια πεζοπορίας (μπατόν), σακίδιο με προσωπικά είδη, νερό και κάτι φαγώσιμο (π.χ. ενεργειακό σνακ, ξηρούς καρπούς μπάρες ενέργειας, παστέλι, φρούτα).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος