Φίλοι Μονοπατιών Χίου: αποκατάσταση παλιάς ξερολιθιάς στο μονοπάτι Ολύμποι-Σαλάγωνα

«Με συνεννόηση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Φίλοι Μονοπατιών Χίου, συγχαίροντας την Κοινότητα και τον Πρόεδρο των Ολύμπων για την αποκατάσταση του μονοπατιού από τους Ολύμπους στα Σαλάγωνα.
Αναλυτικά το δελτίο:

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες αυθαίρετων παρεμβάσεων στην χιακή ύπαιθρο που αλλοιώνουν το τοπίο και καταστρέφουν σπάνιους πολιτισμικούς πόρους του νησιού. Ιστορικά μονοπάτια, πανέμορφα αλώνια, προσεγμένες ξερολιθιές έχουν εξαφανιστεί εν μια νυκτί χωρίς οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί να λογοδοτήσουν στην κοινωνία, που συνήθως επιδεικνύει μεγάλη ανοχή απέναντι σε τέτοιες ενέργειες.

Σήμερα παρεμβαίνουμε δημόσια, όχι για να καταγγείλουμε κάποιο νέο πλήγμα σε «μνημείο της υπαίθρου», αλλά για να δώσουμε συγχαρητήρια σε έναν συμπολίτη μας που ανταποκρίθηκε άμεσα στην παράκλησή μας να αποκαταστήσει μια ξερολιθιά που προηγουμένως είχε χαλάσει.

Η παλιά, στιβαρή και περίτεχνη ξερολιθιά, ένα μνημείο – έργο τέχνης, όριζε από τα δυτικά το ιστορικό μονοπάτι που οδηγεί από τους Ολύμπους στα Σαλάγωνα. Να σημειωθεί ότι εδώ και 1 χρόνο εθελοντές, κάτοικοι των Ολύμπων, μέλη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και επαγγελματίες του χωριού με πολύ κόπο διάνοιξαν και φρόντισαν αυτό το μονοπάτι, ώστε να ξαναγίνει βατό για όσους επιθυμούν να περπατήσουν από τους Ολύμπους στα Σαλάγωνα.

Πριν δύο μήνες περίπου με θλίψη διαπιστώσαμε την καταστροφή τμήματος του διαβατού. Η απογοήτευσή μας όμως μετατράπηκε σε χαρά, όταν είδαμε μετά από συζήτηση με τον ιδιοκτήτη γειτονικού χωραφιού, τον πάρεδρο των Ολύμπων Μιχάλη Χαλκιά, να σπεύδει να αποκαταστήσει άψογα την παλιά ξερολιθιά. Μάλιστα, ο Μιχάλης Χαλκιάς δήλωσε ότι μαζί με τους συγγενείς του που είναι ιδιοκτήτες των διπλανών χωραφιών θα αποκαταστήσουν και τα κατεστραμμένα από χρόνια παλιά τοιχογύρια του μονοπατιού.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση 151344/165 του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου (ΦΕΚ 206/Β/30-1-2017) τα μονοπάτια καταγράφονται και καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, θεωρούνται μνημεία και εργαλεία βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και προστατεύονται από καταστροφές.

Ελπίζουμε η ενέργεια αυτή του κ. Χαλκιά να είναι ένδειξη μιας ευρύτερης αλλαγής νοοτροπίας προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της σημασίας και του σεβασμού της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χαιρόμαστε που αποκτήσαμε άλλον ένα σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνουμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τα μονοπάτια της Χίου. Με συνεννόηση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ