Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: Διαμαρτυρία και προτάσεις για τα κριτήρια ένταξης σε προγράμματα Νέων Αγροτών (video)

Για επαναλαμβανόμενη ανισοκατανομή χρηματικών ενισχύσεων στις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, διαμαρτύρεται η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.Αφορμή είναι το Υπομέτρο για την «Εγκατάσταση νέων Γεωργών έτους 2021», που επισημαίνει ότι λόγω της μορφής των κλήρων και της καλλιέργειας δεν μπορούν να κριθούν ισότιμα και με τα ίδια κριτήρια όσοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα.
Δίνοντας τα αριθμητικά στοιχεία στη δημοσιότητα, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, ενώ οι αιτήσεις από τη Χίο αντιπροσωπεύουν το 18,6% επί του συνόλου, εγκρίθηκε τελικά το 7%.
Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών επισημαίνει ότι το ίδιο πρόβλημα είχαν και σε προηγούμενο μέτρο (το Δεκέμβριο του 2017 όπου προκηρύχθηκε το Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις») και τονίζει ότι τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου χαρακτηρίζονται από ανομοιομορφία καλλιεργειών – εκτροφών.

Στο αναλυτικό δελτίο τύπου σημειώνεται:
«Η Λέσβος, χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις ελιάς καθώς και από μεγάλο αριθμό αιγοπροβατοτρόφων (περισσότερο από το 50% του συνόλου των αιτήσεων τους) ενώ αντίθετα η Χίος αποτελείται κυρίως από πολυάριθμα, μικρής έκτασης, αγροτεμάχια με μαστιχόδεντρα ενώ η εκτροφή αιγοπροβάτων (μέτρο σύγκρισης με τη Λέσβο) αποτελεί μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των καλλιεργειών – εκτροφών που υπάρχουν στο νησί.
Ως εκ τούτου τα 2 νησιά της ιδίας Περιφέρειας, δεν έχουν ομοιότητες όσον αφορά τις εκτροφές αλλά και τις καλλιέργειες ώστε να μπορούν να κριθούν ισότιμα στα Προγράμματα του ΠΑΑ και να βαθμολογηθούν με τα ίδια κριτήρια».
Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν οι βιολογικές καλλιέργειες, όπου πολλές από τις αιτήσεις της Λέσβου πληρούν τα κριτήρια λόγω των μεγάλων εκτάσεων με ελαιόδεντρα αλλά και «της ύπαρξης των Πιστοποιητικών Οργανισμών» στο νησί , σε αντίθεση με τη Χίο όπου «οι μικρές εκτάσεις που χαρακτηρίζουν το νησί, δεν μπορούν εύκολα να κριθούν ως βιολογικές».
Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου: Διαμαρτυρία και προτάσεις για τα κριτήρια ένταξης σε προγράμματα Νέων Αγροτών (video)

«Τονίζεται ότι η μαστίχα, ένα τόσο μοναδικά διαδεδομένο και εξελισσόμενο εθνικό προϊόν με το πλείστο των γεωργών να ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια αυτής, να μη λαμβάνει κάποιο βαθμολογικό κριτήριο, όπως είναι η μοριοδότηση για τη σύναψη συμβολαιακής γεωργίας, η οποία υλοποιείται μέσω της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δημιουργώντας μια αγαστή συνεργασία σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας με τον μαστιχοπαραγωγό», επισημαίνει εξάλλου η ΕΜΧ.
Με αφορμή έτσι το νέο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση νέων Γεωργών», προτείνεται στα κριτήρια:
– Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να μη λαμβάνεται ως ενιαία, αλλά να διαχωρίζεται ανά νησί λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε νησιού.
– Να εξεταστούν ξανά οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης υπό καθεστώς ισονομίας και ισοκατανομής.
– Προαιρετικά προτείνεται η ένταξη της συμβολαιακής γεωργίας ως βαθμολογικό κριτήριο ενίσχυσης, η οποία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής όπως αυτή υλοποιείται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με σκοπό την παραγωγή και πώληση υψηλής ποιότητας μαστίχας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος