Ενημέρωσαν για την πορεία της πανδημίας οι γιατροί της Σάμου

Ενημέρωση για την πορεία την πανδημίας στο νησί έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου μέσω σχετικής ανακοίνωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η μεγάλη διασπορά του ιού δεν είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλούς πολίτες στις ΜΕΘ ή στις απλές κλίνες covid, καθώς υπάρχει μεγάλος πλέον αριθμός εμβολιασμένων στην Σάμο.

«Εμπειρικά παρατηρήσαμε, τουλάχιστον στο πληθυσμό της Σάμου, ότι η πιο ελαφρά κλινική εικόνα εμφανίστηκε σε ενήλικες που είχαν πραγματοποιήσει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο πέτυχε να κρατήσει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, και ειδικά τους ευάλωτους που εμβολιάστηκαν, μακριά από το νοσοκομείο μειώνοντας δραματικά τις δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές της νόσου, όπως πχ τη πνευμονία».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης οι γιατροί της Σάμου τονίζουν με έμφαση ότι τα μόνα όπλα που έχουμε εξακολουθούν να είναι τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις και καθαριότητα των χεριών) σε συνδυασμό με τον καθολικό εμβολιασμό.

Προτρέπουν τις έγκυες σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς και τις γυναίκες κατά τη περίοδο της λοχείας, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί νωρίτερα, να εμβολιάζονται άμεσα, αφού η κύηση όπως τονίζουν αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

Ειδική αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου στον long CΟVID σύνδρομο, δηλαδή μια χρόνια παθολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί μετά από νόσηση με COVID και περιλαμβάνει σοβαρές βλάβες σε όλα τα συστήματα του οργανισμού και κυρίως στους πνεύμονες, τη καρδιά και τον εγκέφαλο, για τις οποίες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ριζική αντιμετώπιση και θεραπεία.

Τέλος οι γιατροί της Σάμου ζητούν να ενισχύεται συνεχώς το σύστημα υγείας μέσα από ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει και για το ακριτικό νησί, και ειδικά το Νοσοκομείο, υποστήριξη σε εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή καθώς και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος