Έκτη γενιά αγγειοπλαστών η Μαρίνα Σταμάτη παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση «Θηλυκότητες»

«Θηλυκότητες» ονομάζεται η πρώτη ατομική έκθεση της αγγειοπλάστριας – κεραμίστριας Μαρίνας Σταμάτη που φιλοξενείται στο Μουσικό Καφενείο στη Μυτιλήνη, που  αναδεικνύει και εμπλουτίζει την παραδοσιακή Ελληνική κεραμική τέχνη με αρκετά σύγχρονα στοιχεία. Η Μαρίνα Σταμάτη έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και αυτή είναι η πρώτη της ατομική. Τα εκθέματα είναι «στολισμένα» σε όλο το χώρο του Μουσικού Καφενείου και ο θεατής θα πρέπει να τα ανακαλύψει, ενώ η  έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.

Ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης που απλόχερα προσφέρει η κεραμική τέχνη που μπορεί να ενώσει κεραμικές πλαγγόνες με παραδοσιακά Μανταμαδιώτικα κουμάρια για να πλάσει θηλυκότητες φτιαγμένες από χώμα και νερό. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα αναστοχαστούν για το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα τη γυναικεία συνθήκη και την ταυτότητα φύλου ώστε να συζητήσουν για αμφισημίες του σήμερα και τα ανοιχτά ζητήματα του αύριο.

Η Μαρίνα Σταμάτη γεννήθηκε στο Μανταμάδο Λέσβου και είναι υποψήφια διδάκτορισσα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η Μαρίνα είναι τέταρτη γενιά της οικογένειας Σταμάτη, 6η γενιά των αγγειοπλαστών κεραμιστών προγόνων της, που δημιουργεί έργα στο παραδοσιακό οικογενειακό εργαστήρι, το οποίο δραστηριοποιείται από το 1822 και ασχολείται με την κεραμική και την αγγειοπλαστική από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Μεγάλος δάσκαλος της είναι ο πατέρας της, Στέλιος Σταμάτης, ενώ παράλληλα μαθήτευσε δίπλα σε γνωστούς κεραμιστές όπως η Βέρα Σιατερλή, η Ιλεάνα Ιντζέ, η Κονδηλία Μπακογιάννη, η Βέρα Σιατερλή, ο Κώστας Παπαδημητρίου, ο Μένανδρος Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σκλαβενίτης. Στα έργα της διακρίνεται μια δημιουργική και πρωτότυπη σύνθεση ανάμεσα σε παραδοσιακά μοτίβα και περισσότερο σύγχρονα θέματα, χρησιμοποιώντας καινούργια σχήματα, φρέσκα χρώματα και πρωτότυπα υλικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος