Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου: Αναβίωση των μνημείων της Χίου στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αφιερωμένη η φετινή θεματική του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για το 2022 εορτάζονται με τον τίτλο «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» και είναι υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αφορούν στην ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης περασμένων εποχών, στην επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου: Αναβίωση των μνημείων της Χίου στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΑΦΙΣΑ_ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ_ΜΕΡΕΣ

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου διοργανώνει, την Παρασκευή 23-9-2022, ενημερωτική δράση με τίτλο «Από το χθες στο σήμερα. Η αναβίωση των μνημείων της Χίου», στον ναό του Αγίου Ισιδώρου Λέτσαινας.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και έχει στόχο να φανερώσει πώς οι σωστές τεχνικές αποκατάστασης μπορούν να οδηγήσουν στην ανάδειξη και επανάχρηση ερειπωμένων μνημείων. Διατηρώντας παράλληλα τις ισορροπίες μεταξύ της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τοπικής ανάπτυξης.

Θα παρουσιαστούν έτσι καλές πρακτικές αποκατάστασης και επανάχρησης μνημείων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μνημειακού πλούτου της Χίου και αναδεικνύουν το ρόλο της βιωσιμότητας στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Εκτός από την παλαιοχριστιανική βασιλική στον εν ενεργεία ναό του Αγίου Ισιδώρου (που το περασμένο καλοκαίρι παρουσία της υπουργού πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έγιναν τα θυρανοίξια του Ναού), θα παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές από Μουσουλμανικό
Τζαμί σε επαναχρήση σε Βυζαντινό Μουσείο, από Οθωμανικό Λουτρό σε εκθεσιακό χώρο καθώς και από Οθωμανικό σχολείο σε γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος