Εαρινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μια ενδιαφέρουσα περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαΐου 2026 στις 12.00 από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έκτασης 250 στρεμμάτων αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

Στο ανοιξιάτικο τοπίο του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια αποτελεί μοναδική εμπειρία η περιήγηση στις θέσεις ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος. Επίσης, οι Κυπαρισσίδες που εμφανίζονται σε εντυπωσιακές συστάδες στα κατώτερα τμήματα του Πάρκου. Εκατοντάδες άλλοι ιστάμενοι και κατακείμενοι κορμοί δένδρων, μεταξύ άλλων οι ενδημικές Πευκίδες της Λέσβου (Lesbosoxylon sp), που αναγνωρίσθηκαν στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και αποτελούν νέα είδη για την επιστήμη.

Συγκεκριμένα το Σάββατο θα γίνει ενημέρωση για την ιστορία της θέσης , τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων, που φέρει από τον 17ο αιώνα την χαρακτηριστική ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη». Καθώς και καθοδηγούμενη περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και για τη σημασία τους.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων, τις νέες υποδομές πρόσβασης των επισκεπτών σε νέες απολιθωματοφόρες θέσεις και για την διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του Πάρκου, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.

Εαρινή περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσφέρουν επιστημονική ενημέρωση και παρουσίαση των απολιθωμάτων σε ομάδες επισκεπτών. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται κράτηση και έκδοση εισιτηρίου 10 € από το εκδοτήριο του Πάρκου ή ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα lesvosmuseum.gr. Για ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος