Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου: Αντιδήμαρχος καταγγέλλει Αντιδήμαρχο για περιβαλλοντική καταστροφή σε υδροβιότοπο

Για παρέμβαση και περιβαλλοντική καταστροφή στον υδροβιότοπο Σαλάγωνα και στην παραλία Αγγέλια, από μηχάνημα του Δήμου κατόπιν εντολών του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου έγινε στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο.Η καταγγελία μάλιστα δεν έγινε από την αντιπολίτευση, αλλά από το θεματικό αντιδήμαρχο Μαστιχοχωρίων Ανδρέα Βεργίτση. Αναφερόμενος στο συνάδελφό του, Γιάννη Ξενάκη, ο κ. Βεργίτσης σημείωσε ότι προχωρεί σε αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, έτσι ώστε να προστατεύσει το χειριστή του μηχανήματος και να μην είναι μόνος του στα δικαστήρια.

Όπως είπε επί 7 χρόνια είναι πολιτικός προϊστάμενος των χειριστών και ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορούν να παρακούσουν τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βεργίτσης πήρε θέση, από ερώτημα που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κλιαμενάκης, μετά την δημόσια αναφορά πολίτη για καταστροφή στον υδροβιότοπο Σαλάγωνα.

Ενώ έγινε γνωστό ότι υπάρχει παρέμβαση και της Εισαγγελίας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ξενάκης, δήλωσε άγνοια για την περιβαλλοντική καταστροφή στα Σαλάγωνα και ότι ήταν ενήμερος από την Κτηματική Υπηρεσία για παράβαση στα Αγγέλια όπου έγινε πρόσχωση ορμίσκου.

“Ποινικά κολάσιμες” χαρακτήρισε τις δύο πράξεις ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Τριαντάφυλλος, σημειώνοντας ότι μην έχοντας πλέον το δικαίωμα η αντιπολίτευση να εισηγείται θέμα εκτός ημερησίας, θα πρέπει ο Πρόεδρος να φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα δήλωσε άγνοια ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, καθιστώντας όλους συνυπεύθυνους και περιμένοντας όπως είπε, Κτηματική Υπηρεσία και Λιμεναρχείο να πάρουν θέση, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις καταγγελίες που έγιναν από αντιδήμαρχο του.

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου: Αντιδήμαρχος καταγγέλλει Αντιδήμαρχο για περιβαλλοντική καταστροφή σε υδροβιότοπο
Ο χώρος πριν το μπάζωμα

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης
“Δυστυχώς με τον πιο επίσημο τρόπο, με καταγγελία στο δημοτικό συμβούλιο του αρμόδιου χωρικού αντιδημάρχου κ. Βεργίτση, επιβεβαιώθηκαν οι περιβαλλοντικές καταστροφές σε Σαλάγωνα και Αγγέλια, ζήτημα που ανέδειξαν στο προηγούμενο διάστημα ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης και άλλοι συνδημότες μας είτε στον Τύπο, είτε στην κτηματική υπηρεσία.
Αποδείχτηκε από τα καταγγελλόμενα και από οικεία βέλη της δημοτικής αρχής, ότι θυσιάστηκαν αυτές οι περιοχές στο βωμό των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, του παραγοντισμού και της ρουσφετολογικής πολιτικής που επιδίδεται η συντριπτική πλειοψηφία της δημοτικής αρχής με την κάλυψη του δημάρχου, ακολουθώντας τα χνάρια της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
“Η ομόφωνη τελικά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δυστυχώς κατόπιν εορτής, να συζητηθεί ξανά το θέμα με συγκεκριμένη απόφαση αποκατάστασης όσο γίνεται της ζημιάς είναι μονόδρομος και πρέπει να υλοποιηθεί στο αμέσως χρονικό διάστημα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΛΑΣ.

Καταγγελία πολιτών

“Με μεγάλη λύπη παρατηρούμε την καταστροφή που συντελείται στον υδροβιότοπο του Σαλάγωνα από τον Δήμο, στο όνομα μιας παρωχημένης τουριστικής ανάπτυξης.
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.
Στις δυο πρώτες φαίνεται το μέγεθος της καταστροφικής επέμβασης μπαζώματος και ισοπέδωσης του ρέματος και του υδροβιότοπου, για την κατασκευή χώρου στάθμευσης και την εξυπηρέτηση του μπιτς μπαρ”, σημειώνεται στην καταγγελία που έκανε ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης και “Πολίτες και Φορείς για την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της Χίου”, που αποτέλεσε και την αφορμή για τις χθεσινές αποκαλύψεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου.

“Όλα μπορούν – τονίζεται – να συνυπάρξουν αρκεί να συμφωνήσουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο ότι πρώτα και κύρια θα σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες και τον χαρακτήρα του, το φυσικό και πολιτισμικό του κεφάλαιο, τα οποία είναι η προίκα μας, η ίδια η ζωή μας, και αποτελούν ακριβώς τους λόγους για τους οποίους έρχονται οι επισκέπτες στη Χίο”.
“Ο υδροβιότοπος Σαλάγωνα και κάθε φυσικό τοπίο στο νησί θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό στοιχείο σεβασμού και προστασίας σε κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Απαιτούμε σεβασμό στο φυσικό τοπίο του νησιού, να αφεθεί ώστε επανέλθει ο υδροβιότοπος Σαλάγωνα στην πρότερη κατάστασή του πριν τις ισοπεδωτικές επεμβάσεις και να μην γίνονται πλέον επιτέλους στο νησί άλλες τέτοιες επεμβάσεις, οι οποίες φυσικά είναι και παράνομες”, καταλήγει η ανακοίνωση που εκτός από Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη, κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία Χίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος