Την άμεση απόσυρση της ρύθμισης για την αρτιότητα των δύο στρεμμάτων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων που προβλέπει το ΠΔ του 2025 ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Πάρης Παπαγεωργίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου.
Στην επιστολή ο δήμαρχος αναφέρει ότι με “το συγκεκριμένο Π.Δ αλλάζουν τα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες γης σε μικρούς οικισμούς με κίνδυνο την απαξίωση της περιουσίας τους. ‘Οικόπεδα που σήμερα είναι εντός οικισμού άρτια και οικοδομήσιμα θα μετατραπούν σε γήπεδα εκτός οικισμού μη άρτια και μη οικοδομήσιμα. Αρτιότητα θα έχουν τα οικόπεδα άνω των δύο στρεμμάτων που βρίσκονται σε επαφή με κοινόχρηστη οδό. Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους νησιωτικούς δήμους που απαρτίζονται κυρίως από μικρούς οικισμούς” δηλώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο κ. Παπαγεωργίου.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “σήμερα αρκετοί οικισμοί στο νησί έχουν αρτιότητα 300 τετραγωνικά μέτρα κατά κανόνα έκταση 7 φορές μικρότερη από την ψηφισθείσα. Με δεδομένη αυτή τη διάταξη του Π.Δ θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της ατομικής ιδιοκτησίας με ότι αυτό συνεπάγεται για οικισμούς που ήδη βιώνουν συνθήκες μαρασμού και γήρανσης πληθυσμού και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την προσέλκυση νέων ανθρώπων και εξαιρετικά επιβαρυντικό για την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό”, αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής.
Τέλος η επιστολή αναφέρει ότι το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα θα οδηγήσει σε απαξίωση και δημογραφικό θάνατο τον δήμο Ανατολικής Σάμου ενώ επίσης αντιβαίνει και στις αρχές της νησιωτικότητας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος