Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου: «Θέλουμε προέδρους εκλεγμένους και όχι διορισμένους»

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη , πραγματοποίησε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου εκφράζοντας τη διαφωνία του στις αλλαγές, που επιφέρει στις κοινότητες το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με το σύνθημα «Θέλουμε προέδρους εκλεγμένους και όχι διορισμένους» το δίκτυο με επικεφαλής τον συντονιστή του Κίμωνα Χρυσίδη, επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα όλων των κοινοτήτων, έτσι όπως εκφράζονται μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο κοινοτήτων, που πρόσφατα δημιουργήθηκε με κύριο αίτημα να μην καταργηθεί η ξεχωριστή κάλπη για τον πρόεδρο της κοινότητα.

Οι αιρετοί σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ζητούν:

  1. Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου
  2. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες
  3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
  4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

Και σημειώνουν ότι “οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό”.

Στο θέμα τοποθετείται και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και μεταξύ αάλλων σημειώνει “Είναι φτηνή η ψευτοδικαιολογία της κυβέρνησης, ότι  τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για τα συμβούλια των κοινοτήτων είναι αντισυνταγματικά, διότι δήθεν συνιστούν τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης (ενώ το Σύνταγμα προβλέπει μόνο δύο). Ποιό δικαστήριο ή αρμόδια κρατική αρχή ή συμβούλιο το λέει αυτό; Κανένα, αφού και ο Νόμος 4555 του 2018 κρίθηκε συνταγματικός και οι εκλογές του 2019, αλλά και τα συμβούλια που εκλέχτηκαν, κρίθηκαν νόμιμα από τα αρμόδια δικαστήρια. Αδιαμφισβήτητα, τα συμβούλια κοινοτήτων εντάσσονται στην ενδοδημοτική αποκέντρωση, όπως  άλλωστε  και  μια  σειρά  άλλων  συμβουλίων  και  επιτροπών, που προβλέπονται στον Κώδικα Δήμων. Συντασσόμαστε με τις δημοκρατικές διεκδικήσεις των Δικτύων Κοινοτήτων της Λέσβου και όλης  της  χώρας, που διατρανώνουν την εθνική ανάγκη για αναβάθμιση των κοινοτήτων και όχι για υποβιβασμό, που θα τον πληρώσουν ακριβά οι δημότες. ”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος