Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου: “Διεκδικούμε παραμονή της ξεχωριστής κάλπης για τις κοινότητες στο Ν/Σ που ψηφίζεται αύριο”

Να μην ψηφιστεί στη Βουλή το άρθρο που αφαιρεί από τις κοινότητες το δικαίωμα να εκλέγουν απευθείας τον εκπρόσωπό τους, διεκδικεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Κοινοτήτων στο σχετικό Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εισήχθη σήμερα στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο.

Από την αρμόδια επιτροπή στην οποία το Δίκτυο εξήγησε τις θέσεις του, έγιναν δεκτές αρκετές από τις παρεμβάσεις, όπως για την εκλογή προέδρων σε κοινότητες μέχρι 300 κατοίκους αλλά και τη διατήρηση των κοινοτήτων στις πρωτεύουσες των δήμων. Ωστόσο, το Δίκτυο υποστηρίζει ότι η κατάργηση της ξεχωριστής εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων αποτελεί κατάφωρη υποβάθμιση της Δημοκρατίας. “Οι κοινότητες δε διεκδικούν να γίνουν ανεξάρτητη διοικητική μονάδα, αυτό πρακτικά δε γίνεται, αλλά δε μπορεί ως πρόεδρος της κοινότητας να αναδεικνύεται ο εκλεκτός από το ψηφοδέλτιο του δημάρχου ακόμα και αν δεν έχει την πλειοψηφία των κατοίκων της κοινότητας”, σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου και μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου, Κίμων Χρυσίδης. “Έχει συμβεί και στο παρελθόν πρόεδροι κοινότητας να αναδεικνύονται άνθρωποι που το ψηφοδέλτιο του δημάρχου ήταν τελευταίο στην κοινότητα. Το σύστημα αυτό στερεί τη δυνατότητα συμμετοχής ανθρώπων στα κοινά μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές” σημείωσε ο κ. Χρυσίδης.

Το νεοσύστατο Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες, και ήδη έχουν ενταχθεί 1.653 κοινότητες από τις 6.155 συνολικά. Επόμενος στόχος είναι η ένταξη στο Πανελλαδικό Δίκτυο και των υπόλοιπων κοινοτήτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος