ΔΙΑΝΟΧ: Υψηλοί στόχοι για ανακύκλωση, με αυστηρή κριτική στην αντιπολίτευση του Δήμου Χίου

Ως ιδιαίτερη επιτυχία της ΔΙΑΝΟΧ να έχει δύο ΦΟΣΔΑ το Βόρειο Αιγαίο, χαρακτήρισε το γεγονός ο Πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ (Διαχείριση Απορριμμάτων νομού Χίου Α.Ε.) Φώτης Γιαννίρης. Και αυτό παρά την κεντρική πολιτική για έναν Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια.

Αυτός ο σχεδιασμός όμως έχει ως απαραίτητο όρο να αναλάβει ο ΦΟΣΔΑ Χίου το νότιο τμήμα της Περιφέρειας και αυτός της Μυτιλήνης το βόρειο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εφ’ όλης της ύλης, ο Πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ σημείωσε, ότι ο εθνικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα αποτελεί μονόδρομο για την εταιρεία.

«Στόχος του φορέα είναι να ανατραπεί το 80%ταφή, 20% ανακύκλωση. Να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό ανακύκλωσης για όλους τους Δήμους μετόχους στο φορέα», σημείωσε ο Διευθυντής Σχεδιασμού Ηλίας Βορριάς.

Συμμετοχή Ικαρίας και Φούρνων

Έτσι στο Δ.Σ. της ΔΙΑΝΟΧ έχουν γίνει μέλη οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσέων. (Ενώ ήδη μέτοχοι ήταν οι Δήμοι Οινουσσών και Ηρωικής Νήσου Ψαρών). Περιγράφοντας δε την κατάσταση στη Σάμο, όπου δεν έχουν καταφέρει να έχουν ΦΟΣΔΑ και με δεδομένο, ότι ήδη υπάρχουν δύο στην Περιφέρεια, επόμενο βήμα φαίνεται, πως είναι και η ένταξη της Σάμου στον Φορέα.

Η πολιτική που θα εφαρμοστεί στους Φούρνους (όπου πρώτα θα εξετάσουν να δουν πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές), αναμένεται να αναδείξει και τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων της Ικαρίας και αν αυτά μεταφέρονται στη Χίο.

Εξηγήσεις στη Γενική Συνέλευση των μετόχων

ΔΙΑΝΟΧ: Υψηλοί στόχοι για ανακύκλωση, με αυστηρή κριτική στην αντιπολίτευση του Δήμου Χίου
Δήμος Χίου πρόγραμμα ανακύκλωσης σε σχολεία.
Από αριστερά: Φώτης Γιαννίρης- πρόεδρος ΔΙΑΝΟΧ, Σταμάτης Κάρμαντζης-Δήμαρχος Χίου

Ιδιαίτερη σημασία έχει η θέση του Προέδρου της ΔΙΑΝΟΧ, στο αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου. Ο κ. Γιαννίρης σημείωσε, ότι η ΔΙΑΝΟΧ απολογείται στη γενική Συνέλευση των μετόχων.
Εκεί εκπροσωπούνται όλοι οι Δήμοι. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική, που ασκεί η εταιρεία στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε υψηλούς τόνους σημείωσε, ότι θα κατηγορούσαν την εταιρεία «όλοι αυτοί οι κύκλοι με άναρχες φωνές», σε περίπτωση που δεν παρέμενε ο ΦΟΣΔΑ Χίου. Ενώ, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του έκανε λόγο για «δημιουργία όχλου» μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια.

Επέμεινε επίσης, ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν εκπρόσωπο τους μέσα στο Δ.Σ. της εταιρείας. Όσο αυτοί παρευρίσκονταν στα συμβούλια οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, κατηγορώντας τους για την αποχή από αυτά. (Δεν εκπροσωπούνται πάντως οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Χιακής Συμπολιτείας).

Επικριτικός ήταν και για την προηγούμενη διοίκηση της ΔΙΑΝΟΧ, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις στο σχεδιασμό. Παρόλο που ο ίδιος είχε διατελέσει μέλος αλλά και αντιπρόεδρος.

Στόχος αύξηση ποσοστών ανακύκλωσης

ΔΙΑΝΟΧ: Υψηλοί στόχοι για ανακύκλωση, με αυστηρή κριτική στην αντιπολίτευση του Δήμου Χίου
Σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης όπως σημείωσε ο Διευθυντής Σχεδιασμού Ηλίας Βορριάς, κυμαίνεται στο 3-5 %, ενώ στόχος είναι να ξεπεράσει το 20% στο τέλος του 2023.

Η μελέτη για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων ήταν στη μέση, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση. Το επόμενο διάστημα είναι να υπογραφεί η σύμβαση έργου. Η κατασκευή του εργοστασίου διαλογής αναμένεται ναολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί περαιτέρω η μείωση των σκουπιδιών, που θάβονται στον ΧΥΤΑ. Μόνο με τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, που γίνεται σήμερα, έχουν μειωθεί αυτά που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ σε 25.000 από 35.000 τόνους σκουπίδια ετησίως, που ήταν πριν.

Η αρχή για την ανακύκλωση 4 ρευμάτων έγινε με την τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί) στα σχολεία. Ενώ θα ξεκινήσουν και ενημερωτικές καμπάνιες με τις «πράσινες γωνιές».

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει και αύξηση του ορίου ζωής του ΧΥΤΑ στη Χίο.
Σημαντικό στοιχείο είναι να τοποθετηθούν και οι καφέ κάδοι για τα υπολείμματα τροφίμων. Τα οργανικά απόβλητα φτάνουν στο 40% επί του συνόλου των απορριμμάτων. Όσον αφορά στα επικίνδυνα απόβλητα, πως αυτά δεν θα έρχονται στη Χίο.

Μελλοντικός σχεδιασμός μπορεί να είναι και η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και η παραγωγή ενέργειας. Αυτό πιθανότατα είναι το αντικείμενο, για το οποίο η σημερινή διοίκηση θέλει να αποτελέσει ο ΦΟΣΔΑ Χίου το ρόλο της «ομπρέλας στους ΦΟΣΔΑ του Αιγαίου».
«Ο σχεδιασμός είναι τόσο μεγάλος, χωρίς να κάθεται να ακούει η ΔΙΑΝΟΧ τις άναρχες φωνές», σημείωσε ο κ. Γιαννίρης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος