Διαμαρτυρία Ποιμένων Χίου: Άλλος στη Χίο κάηκε και… αλλού είναι δηλωμένα

Χωρίς βοσκοτόπια, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς, έχουν μείνει 18 οικογένειες κτηνοτρόφων της Χίου αλλά και χωρίς δυνατότητα αποζημίωσης αφού σύμφωνα με την Τεχνική Λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκεί που έβοσκαν τα κοπάδια τους φαίνεται να είναι άλλοι κτηνοτρόφοι από… Κρήτη και Λήμνο.

Αυτά τόνισαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τα μέλη του Συνδέσμου Ποιμένων Νομού Χίου «Ο Άγιος Μάμας», σημειώνοντας ότι είναι σε απόγνωση αφού δεν γίνονται καν δεκτές οι αιτήσεις τους για αποζημίωση ως πληγέντες από την πρόσφατη πυρκαγιά του Ιουνίου. «Ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός σε όσους έχουν πληγεί από την πυρκαγιά. Αυτό δεν ισχύει για τους κτηνοτρόφους», σημείωσε η νομική σύμβουλος του συλλόγου, δικηγόρος Αριέττα Νταούτη, παιδί κτηνοτρόφων και η ίδια.

Το μπλέξιμο είναι με τα δηλωμένα βοσκοτόπια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το σύστημα που κρατά ο ΕΛΓΑ, οπότε και δεν μπορούν να αποζημιωθούν. «Δεν υπάρχει αντιστοίχιση στα δύο συστήματα και έτσι οι άνθρωποι αυτοί φαίνονται να μην έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, ενώ στην πραγματικότητα οι εκτάσεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», σημείωσε η κα Νταούτη και εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, αφού οι εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες.

«Που είναι το κοινωνικό Κράτος Δικαίου», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι ως σύλλογος έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Στις ερωτήσεις μας για το αν τελικά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει «χτυπήσει» και τη Χίο, σημείωσαν ότι σε περιοχές που είχαν οι ίδιοι νόμιμα ποιμνιοστάσια και είχαν τα ζώα τους, μέσω της τεχνικής λύσης φαίνεται να είναι Κρητικοί και Λημνιοί κτηνοτρόφοι. Σημείωσαν ότι αυτό το θέμα το έχουν τονίσει και στα υπομνήματά τους εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, αλλά η μη εκτέλεση των Διαχειριστικών Σχεδίων έχει φέρει την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο του 2024 σε έγγραφό του ο Σύλλογος Ποιμένων (μαζί με τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό και Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Χίου) σημείωσαν για το θέμα των διαχειριστικών σχεδίων: «Ένα μεγάλο θέμα συζήτησης αποτελούν τα διαχειριστικά σχέδια, η εκπόνηση των οποίων αποτελεί επιτακτική ανάγκη να λάβει χώρα από την εκάστοτε περιφέρεια (Περιφερειακή ενότητα) και όχι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κι αυτό διότι η κατανομή σε πραγματικό χρόνο μπορεί να εκπονηθεί μόνο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ως γνώστες των αναγκών και των ζητημάτων που προκύπτουν, και όχι απλώς και μόνο σε θεωρητικό επίπεδο από την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου».

Έκκληση απευθύνει ο Σύλλογος Ποιμένων Χίου να υπάρξει άμεσα και επιδότηση των ζωοτροφών, το κόστος των οποίων για τους νησιώτες είναι δυσβάστακτο και αυτοί που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά είναι αδύνατο να το αντιμετωπίσουν, ενώ κάλεσαν και τους δύο τοπικούς βουλευτές, να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος