Διαμαρτυρία ΕΜΧ στη ΔΕΥΑΧ για την πολιτική στην άρδευση- τι απαντά η ΔΕΥΑΧ

Την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκειά της εκφράζει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΝΧ για την απόφαση που αφορά στη διακοπή των αρδευτικών υδρομέτρων στο Δήμο Χίου και σε ότι αφορά κύρια την περιοχή των Μαστιχοχωρίων.
Η επιστολή που κοινοποιείται επίσης σε Δήμαρχο Χίου και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει τα εξής:
«Στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων το αρδευτικό σύστημα υδροδοτεί το σύνολο των αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς μας, ως βοηθητικοί χώροι για τις εργασίες πριν και μετά τον αγρό (πλύσιμο, καθαρισμό εργαλείων κ.α.) και η διακοπή του θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα.
Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά στην άρδευση των χιλιάδων νέων μαστιχόδεντρων που έχουν φυτευθεί στην περιοχή και η διακοπή άρδευσής τους θα προκαλέσει, όπως αντιλαμβάνεστε, τεράστια απώλεια του φυτικού κεφαλαίου αλλά και του επενδυμένου κεφαλαίου που αξιοποιήθηκε για τη φύτευσή τους στην περιοχή.
«Κύριοι, καταλήγει η επιστολή, η ΕΜΧ ως ο αποκλειστικός διαχειριστής του μοναδικού εθνικού προϊόντος, της μαστίχας, σας καλεί να αναθεωρήσετε την εν λόγω απόφαση σας δεδομένης της ανάγκης στήριξης του βασικού οικονομικού πυλώνα του νησιού μας. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα του Οργανισμού και των μελών μας».


ΔΕΥΑΧ: Θα πάρουν νερό οι μαστιχοπαραγωγοί

Καθησυχαστική είναι η απάντηση της ΔΕΥΑΝΧ που επισημαίνει ότι αποφάσισε ομόφωνα να λάβει μέτρα για την εξοικονόμηση νερού λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων και ότι θα επικαιροποιήσει τα μέτρα ξανά στις 15 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι με αυτά τα μέτρα θα υπάρξει εξοικονόμηση νερού σε 550.000 κυβικά μέτρα νερού, κυρίως την δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο, ενώ οι ανάγκες όλων των μαστιχοπαραγωγών που έχουν φυτεύσει καινούργια δενδρύλια θα χρειαστούν περί τις 10.000 – 12.000 περίπου κυβικά μέτρα νερού.
“Ως Διοικητικό Συμβούλιο το είχαμε συζητήσει ότι θα παρέχουμε τα κυβικά αυτά για να εξυπηρετήσουν οι ανάγκες των Μαστιχοπαραγωγών”, απαντά η ΔΕΥΑΝΧ.
Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, “να υποδείξει σε κάθε χωριό από τα 22 που παράγουν μαστίχα, τον χώρο όπου θα τοποθετηθούν δυο βρύσες από την ΔΕΥΑΝΧ με το ανάλογο υδρόμετρο από όπου θα εξυπηρετούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαστιχοπαραγωγοί για να ποτίζουν το φυτικό τους κεφάλαιο, καθώς επίσης και τον φορέα η το φυσικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου θα λειτουργούν τα υδρόμετρα αυτά.

Το ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ λειτουργεί υπεύθυνα για να εξυπηρετεί το σύνολο των κατοίκων του τόπου μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος