Ι. Μανάβης: Δε θα δεχτούν κάτω από 1,60 ευρώ το γάλα οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Ανοιχτή παραμένει η τιμή παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα παρόλο που οι παραδόσεις γάλακτος έχουν ξεκινήσει. «Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, δε θα δεχτούν τιμές κάτω από 1,60 ευρώ το πρόβειο γάλα, είναι τιμές επιβίωσης για τον παραγωγό», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Στύψης Ιγνάτης Μανάβης.

Όπως πρόσθεσε: «Έχουν γίνει συζητήσεις με εμπόρους οι οποίοι προτείνουν τιμές πολύ χαμηλότερες αλλά σε επαφές που έχουμε και με άλλους συνεταιρισμούς, όχι μόνο στη Λέσβο αλλά σε όλη την Ελλάδα, πρόθεσή μας είναι να μην υπαναχωρήσουμε. Πριν κλείσει ο Δεκέμβρης θα έχει διαμορφωθεί η τιμή, καλούμε τους κτηνοτρόφους να κάνουν λίγο υπομονή και να μην κλείσουν με τιμές χαμηλότερες από πέρυσι».

Η Λέσβος παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγική περιοχή σε γάλα στην Ελλάδα, με 53.000 τόνους  ετησίως. Από το αιγοπρόβειο γάλα της, παράγονται προϊόντα ΠΟΠ και κυρίως η φέτα. Οι συμφωνίες για τις τιμές για τον παραγωγό «κλείνουν» το πολύ μέχρι τέλος Νοεμβρίου ενώ μέχρι σήμερα εκτός από τον συνεταιρισμό Αγία παρασκευής, δεν υπάρχει καμία άλλη συμφωνία. Στην Αγία Παρασκευή, η γενική συνέλευση του συνεταιρισμού είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία, να δώσει το γάλα στην εταιρεία Βοσκοπούλα με την οποία συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, στην τιμή που θα κλείσει το Λιβάδι Ελασσόνας. Απόφαση με την οποία δεν είχε συμφωνήσει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού , ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, είχαν επισημάνει εδώ και καιρό ότι «η υπερβολική αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα φέρει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και θα μένουν προϊόντα στο ράφι» όπως είχε πει στην έναρξη της περσινής γαλακτοκομικής περιόδου,  στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μανταμάδου Παναγιώτης Σταμάτης.  «Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να το επωμιστεί και πάλι ο παραγωγός», επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος