Δ.Σ. Αν. Σαμου: Καταψήφισε τις ρυθμίσεις του Υπ. Εσωτερικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Mε οριακή πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου καταψήφισε τις ρυθμίσεις που αναφέρει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μετά από εισήγηση της Δημοτικής Παράταξης «Η Σάμος ΑλλάΖΕΙ».

Μετά από διεξοδική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 12 έναντι 11 δημοτικών συμβούλων, καταψήφισε τις ρυθμίσεις που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών με το σκεπτικό ότι είναι σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση, καταργεί την απλή αναλογική, δημιουργεί ένα υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα όταν με 43% εκλέγεται δήμαρχος και παίρνει πλειοψηφία 60% σε δημοτικούς συμβούλους, και ακυρώνει τις κοινότητες το πρωτοβάθμιο κύτταρο δημοκρατίας.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο δήμαρχος, Γιώργος Στάντζος, δήλωσε ότι στήριζε και στηρίζει την απλή αναλογική ως κυρίαρχο σύστημα εκπροσώπησης στην τοπική αυτοδιοίκηση και το σώμα του δημοτικού συμβουλίου ως κυρίαρχο, με τις δυσκολίες και τις δυσχέρειες που υπάρχουν σε αυτό το σχήμα, ώστε να μην αναιρείται και η κυβερνησιμότητα.

«Ενίσχυση των ρόλων των τοπικών κοινοτήτων με αρμοδιότητες και πόρους. Η διοικητική λειτουργία των δήμων να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των δήμων καθώς και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες, είναι αυτά που διεκδικούμε», τόνισε ο Δήμαρχος.

Η Δημοτική Παράταξη «Η Σάμος ΑλλάΖΕΙ» αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν άφησε να εφαρμοστεί η απλή αναλογική (που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) με την οποία εκλέχθηκαν τα δημοτικά συμβούλια τον Μάϊο 2019 και από το καλοκαίρι του 2019 με αλλαγές στο νόμο του Κλεισθένη, ακύρωσε το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου ως το βασικό δημοκρατικό όργανο, όπου μέσα από διαβούλευση και προγραμματικές συγκλίσεις θα λαμβάνονται οι αποφάσεις και έδωσε στην Οικονομική Επιτροπή υπερεξουσίες και πλαστή υπερπλειοψηφία στην παράταξη του κάθε Δημάρχου».

Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” ανέφερε ότι θεωρεί το νέο νομοσχέδιο απαράδεκτο και είναι κατηγορικά αντίθετη με αυτό. «Το νέο νομοσχέδιο καταργεί την απλή αναλογική, η οποία κατά την γνώμη μας σημαίνει δημοκρατία και συμμετοχή. Δυστυχώς όμως καταργήθηκε πριν καν διαπιστωθεί αν είναι αποτελεσματική ή όχι. Επιπρόσθετα, μειώνεται ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και των Τοπικών, πράγμα που αντιτίθεται στην συμμετοχή και στην πολυφωνία. Επίσης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι με το νέο νομοσχέδιο γυρίζουμε πάλι στην παλιά εποχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία, 12 κατά και 11 υπέρ, έδειξε τα πιστεύω του”, ανέφερε ο επικεφαλής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Από την πλευρά της η Λαϊκή Συσπείρωση Αν. Σάμου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στο νέο εκλογικό νόμο για τους δήμους και τις περιφέρειες και την πάγια υποστήριξή της στην απλή ανόθευτη αναλογική και ανέφερε ότι αγωνίζεται για, “να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19 για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων). Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος