Χρ. Σταϊκούρας: Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την βελτίωση της τουριστικής δραστηριότητας στη Σάμο

Την στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Σάμο, ανακοίνωσε από το νησί, όπου βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Σάμου Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Ο υπουργός κατά την διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εξαίρεση της Σάμου από το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στον Νομό Σάμου που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο και θα επεκταθεί και μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, μέσω προγράμματος, που θα πριμοδοτεί την Σάμο, ενισχύοντας άμεσα τα καταλύματα και την εστίαση. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι διαφορετικό από τα ήδη υπάρχοντα του κοινωνικού τουρισμού.

Σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε εθνικό και μη επίπεδο, ώστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο αυτούς που πλήττονται σημαντικά από την ενεργειακή κρίση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε όλους αυτούς, που πλήττονται σημαντικά από την ενεργειακή κρίση, μία κρίση η οποία μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επιβαρύνει σημαντικά οικογενειακούς προϋπολογισμούς γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην Σάμο».

Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει συσσωρευμένη την αγωνία της κοινωνίας για τις πρόσφατες φυσικές απανωτές καταστροφές, που έγιναν στη Σάμο, αλλά παράλληλα και για την προηγούμενη κρίση, που ακόμα δεν έχει περάσει πλήρως, δηλαδή την υγειονομική κρίση με τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής.

Άκουσε αρκετές σκέψεις και προβληματισμούς και αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στο σημαντικό έργο με στοιχεία και δείκτες που αποδεικνύουν ότι η πολιτεία, όπως ο ίδιος σημείωσε ενδεικτικά, έκτισε ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο νησί. Ειδικά τόνισε ότι 57 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν την τελευταία διετία σε εργαζόμενους υπό τη μορφή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, αλλά και σε 2888 επιχειρήσεις υπό τη μορφή ενίσχυσης, μέσω των ταμείων εγγυοδοσίας και των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σημείωσε επίσης, ότι ο προβληματισμός που είχε εκδηλωθεί και στην Σάμο την προηγούμενη περίοδο για αυξημένα λουκέτα, διόγκωση της ανεργίας, για καταστροφή της οικονομίας ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε με σκληρή δουλειά νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Σάμο και με τη σημαντική συμβολή της πολιτείας μέσα από τα διαφορετικά σχήματα τα οποία έχτισε.

Ακόμη ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης στο πρόσφατο Ecofin, ώστε να αποσυνδεθεί ο ΦΠΑ στα νησιά από το μεταναστευτικό και να παραμείνει και μετά τις 30 Ιουνίου του 2022 στο μειωμένο ποσοστό του 30%.

Σχετικά με τις επιτρεπτές προκαταβολές ο κύριος Σταϊκούρας δήλωσε μετά από σχετικό ερώτημα εκπροσώπων των φορέων, ότι η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει κούρεμα αυτών και από τα 8 δισεκατομμύρια περίπου που δόθηκαν σε επιχειρήσεις θα επιστραφούν τα 3,6 δις.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουρακης στην ευρεία σύσκεψη των φορέων όπως και οι εκπρόσωποι αυτών ζήτησαν να δοθούν μεγαλύτερα πόσα επιδότησης για να καλυφθούν οι αυξήσεις στην ενέργεια, να αυξηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο και να επεκταθεί, να μην υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την αποπληρωμή του στις μεταφορές και να υπάρξει επιδότηση των ακτοπλοϊκών γραμμών ώστε να μειωθεί το μεγάλο κόστος των εισιτηρίων.

Τέλος ζητήθηκε να μην υπάρχει παρακράτηση όλου του ποσού των οφειλών προς την εφορία από προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος