Χίος: Το έθιμο με τα Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια (video)

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ομάδες παιδιών ανά συνοικία, κρατώντας ένα αυτοσχέδιο πολεμικό βαποράκι, που το ετοίμαζαν από πολύ καιρό με μεράκι και φρόντιζαν να το εξοπλίσουν με όλα τα εξαρτήματά του, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας κάλαντα και τοπικά παινέματα στους νοικοκυραίους. Τις ευχές τους συνόδευαν με τους ήχους των μικρών κανονιών των βαπορακιών τους.

Τα αγιοβασιλιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα βαποράκια είναι ένα έθιμο, που το συναντάμε στη Σμύρνη, στη Χίο αλλά και στα Ψαρά τα χρόνια μετά την απελευθέρωση του 1912 και πριν τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου με τον τρόπο αυτό ήθελαν να τιμήσουν τον Ελληνικό Στόλο.

Μετά το 1977 το έθιμο το αναβίωνε η Περιηγητική Λέσχη Χίου, ενώ τα τελευταία χρόνια το έχει υπό την αιγίδα του ο Δήμος Χίου.
Μάλιστα τα καραβάκια που παρουσιάζονται πλέον είναι χωρισμένα σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το μέγεθος.
Τα μικρά μέχρι τρία μέτρα και τα μεγάλα που δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 6 μέτρα, ενώ πολλές χρονιές δίπλα στα πολεμικά παρουσιάστηκαν και εμπορικά πλοία.
Ξεχωριστή σημασία δίνονται και στα παραδοσιακά παινέματα. Όπου επίσης δίνονται βραβεία στα πληρώματα των πλοίων, που έχουν τα πιο πρωτότυπα και μελωδικά παινέματα.

Από τις συνοικίες που κάθε χρόνο κρατούν ζωντανό το έθιμο είναι αυτή του Κάστρο της πόλης της Χίου. Πάντα με ξεχωριστά πολεμικά πλοία το Κάστρο παρουσίασε μεταξύ άλλων  φέτος το Θωρηκτό «Άγιος Γεώργιος».
Μάλιστα ο «Καπετάνιος» του πλοίου Παναγιώτης Βαξεβάνης μίλησε στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6», για τον τρόπο, με τον οποίο το κατασκευάζουν.
Για δέκα μήνες περίπου δουλεύουν πάνω στο σκαρί, όπου σιγά- σιγά το φτιάχνουν με κάθε λεπτομέρεια, φροντίζοντας να έχει και ηλεκτροκίνητα μέρη, όπως τα κανόνια και τα ραντάρ του.

Φέτος συμμετείχαν στο διαγωνισμό 6 καραβάκια από τις συνοικίες του Κάστρου και του Καστέλου. Ενώ, δικό τους καραβάκι παρουσίασαν από την ενορία της Παναγίας Ερειθιανής Βροντάδου και από το χωριό Καρυές που είναι κοντά στην πόλη της Χίου.

Μάλιστα όπως και πέρυσι, λόγω κορονοϊού, το έθιμο θα μεταδοθεί και φέτος μαγνητοσκοπημένο στις 9.00 μ.μ. παραμονή της Πρωτοχρονιάς από την ιστοσελίδα του Δήμου Χίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος