Χίος: Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη για την περιοχή όπου σχεδιάζεται η Νέα Δομή προσφύγων – μεταναστών

Εξετάζεται την Τρίτη, 21/6, το πρωί, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του Δημοσίου κατά του Δήμου Χίου, για την πρόσβαση στην περιοχή του Θόλους, όπου σχεδιάζεται η Νέα δομή προσφύγων- μεταναστών από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κάλεσμα απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου, για συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί, έξω από το Ειρηνοδικείο Χίου.

Στο κάλεσμα σημειώνεται επίσης ότι «…είναι σχήμα οξύμωρο, όταν έχεις χάσει δικαστικά το θέμα της ΒΙΑΛ, όταν δύο χρόνια μετά την προσπάθεια με αιματοβαμμένη επιχείρηση ΜΑΤ έχεις χάσει δικαστικά την χωροθέτηση δομής στο Αίπος, να επιδιώκεις να καταπατήσεις δημοτική έκταση, πριν ολοκληρωθεί η όποια νόμιμη διαδικασία στην ελληνική δικαιοσύνη για να φτιάξεις υπερδομή μεταναστών και προσφύγων προκειμένου να εγκλωβίζονται στα νησιά. Οι ενέργειες του υπουργείου και της κυβέρνησης προσβάλουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών», σημειώνεται.

Ανταπάντηση από το Υπουργείο
Η εκτενής αναφορά και κριτική στις επιλογές της Κυβέρνησης για το θέμα της κατασκευής της Νέας Δομής, έρχεται μετά το σχολιασμό από το χώρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην απόφαση για κατάθεση αγωγής του Δήμου Χίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χίου, για την αναγνώριση της κυριότητας του επίμαχου οικοπέδου στην περιοχή του Θόλους.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωναν ότι «η κατάθεση επιπλέων αγωγών δεν εμποδίζει την ολοκλήρωση του έργου, καθώς τα αιτήματα Δήμου Χίου και προς το Συμβούλιο Επικρατείας και προς το Πρωτοδικείο Χίου έχουν απορριφθεί με πλήρη αιτιολόγηση υπέρ του Δημοσίου.
«Είναι πάντως οξύμωρο ο Δήμος Χίου από την μια να επιδιώκει την έξωση του Δημοσίου από τη ΒΙΑΛ και παράλληλα να θέλει να καθυστερήσει την κατασκευή της νέας δομής. Ειδικά όταν όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δομής πρώτης υποδοχής (με όποιες διαφωνίες ως προς το μέγεθος, το χαρακτήρα ή την τοποθεσία). Και ειδικά τώρα που η Κυβέρνηση έχει αποδείξει μετά από τρία χρόνια ότι και τις ροές έχει περιορίσει και δεν υπάρχει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά μας, καταρρίπτοντάς την προπαγάνδα των “επιτροπών”, κατέληγαν οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων, που να σημειωθεί συνεχίζει την περιφρούρηση από την αρχή του χρόνου της επίμαχης περιοχής ανταπάντησαν, σχολιάζοντας την τρέχουσα πολιτική κατάσταση:
«… Πράγματι είναι σχήμα οξύμωρο να υπάρχουν καθημερινές απειλές από την Τουρκία για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας και εσύ να επιχειρείς στην ακριτική Χίο να οξύνεις για άλλη μία φορά την εσωτερική κατάσταση επιχειρώντας να φτιάξεις υπερδομή».

Προς το παρόν η διαμάχη μεταφέρεται αύριο στις δικαστικές αίθουσες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος