Χίος: Συνάντηση του Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης- Κατάρτισης με κοινωνικούς φορείς- Διπλάσιες θέσεις πανελλαδικά στα Δημόσια ΙΕΚ (video)

Τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο νέος μεταρρυθμιστικός νόμος στον τρόπο λειτουργίας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, είτε σε επίπεδο ΕΠΑΛ είτε στα δημόσια ΙΕΚ ή στη Δια βίου Μάθησης, είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατά την επίσκεψή του σε Χίο και Οινούσσες ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Βούτσινος.

Παράλληλα να ακούσει και να καταγράψει προβλήματα και ανάγκες που διαπιστώνουν οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες, εργαζόμενοι, φορείς πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης) που σύμφωνα με τον εν λόγω (που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2020) συμμετέχουν στα όργανα διακυβέρνησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Στα 15 δηλαδή συνολικά περιφερειακά συμβούλια σύνδεσης με την αγορά και την παραγωγή, τα 13 εκ των οποίων είναι ένα σε κάθε Περιφέρεια, και όλα αυτά βρίσκονται υπό το
Κεντρικό Συμβούλιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που εδρεύει στο υπουργείο παιδείας .

Αύξηση θέσεων στα δημόσια ΙΕΚ
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Βουτσινός σημείωσε ότι έχουν προστεθεί πλέον των 10 ειδικοτήτων πανελλαδικά στα Δημόσια ΙΕΚ που φέτος διπλασίασαν τις θέσεις από τις 8.000 που ήταν πέρυσι.
Στο ερώτημα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (που παραχώρησε μαζί με τον Διευθυντή Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης στη Χίο Αιμιλιανού Ευαγγελινού) αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία των ΙΕΚ με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου απάντησε θετικά, σημείωσε όμως ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση.

Ξεκινώντας τις επισκέψεις του από τις Οινούσσες, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε πως το εκεί Οικοτροφείο αποτελεί «πόλο έλξης και πυρήνας ζωής του νησιού», στήριγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι θα εξετάσουν τρόπους με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν.

Χρηματοδότηση μόνο για πρότυπα δημόσια ΕΠΑΛ
Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση Ιδιωτικών ΕΠΑΛ σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Χρηματοδότηση μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για κάποια δημόσια ΕΠΑΛ που μπορούν να γίνουν πρότυπα, αίτημα που δεν υπάρχει από τη Χίο.

«Πρότυπα ΕΠΑΛ στον ιδιωτικό τομέα, η διάταξη του νόμου μιλάει για αυτά που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αν δεν κάνω λάθος στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο. Το ένα είναι εδώ, στη Χίο, και το άλλο είναι η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία περίπτωση, κατηγορηματικά, χρηματοδότησης ή συγχρηματοδότησης. Μόνο μετατροπής τους και ονομασία μπορεί να γίνει ως πρότυπα ΕΠΑΛ. Καμία σχέση με χρηματοδότηση, είμαι απόλυτος σε αυτό το οποίο σας λέω», σημείωσε ο κ. Βούτσινος

Ανάγκη διατήρησης ολιγομελών τμημάτων
Ο Γενικός γραμματέας κατανόησε και το θέμα των ολιγομελών τμημάτων, υποστήριξε όμως ότι δεν κλείνουν όπου υπάρχει ανάγκη.
Βέβαια οι ενστάσεις στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι ότι κάθε χρόνο τους… «βγαίνει το λάδι» μέχρι να ληφθεί απόφαση για της λειτουργία τους σε ΕΠΑΛ του νησιού.
Επίσης θα εξεταστεί η δημιουργία τμήματος για την απόκτηση της επαγγελματικής αρτιότητας στη Χίο και να μην χρειάζεται η μετακίνηση στην έδρα της Περιφέρειας (Μυτιλήνη).
Αρκεί όλα αυτά βέβαια να γίνουν άμεσα και να μην παραπεμφθούν στις καλένδες. Άλλωστε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γιώργος Βούτσινος, που όπως είπε έχει στήσει την επαγγελματική εκπαίδευση από το 1992, γνωρίζει σίγουρα τι σημαίνει να μην επιλύονται προβλήματα και να παραπέμπονται στο μέλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος