Χίος: “Το Ρόδο της Μοναξιάς” από τη “Μούσα Ελληνική” (video)

Με τη μουσική παράσταση «ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ» ξεκινούν το Σάββατο 24 Ιουλίου οι εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”. Φεστιβάλ που έχει τη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου αλλά και της ΕΡΤ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού Αρμόλια, ένα εκ των 22 Μαστιχοχωρίων και ονομαστό για τα πήλινά του. Η παράσταση στηρίζεται σε 13 βιωματικά κείμενα που έγραψαν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας ΘΑΛίΑ για την τρίτη ηλικία. Οπως σ’ όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μέχρι 1η Αυγούστου, η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Να πάμε στο φεστιβάλ με διάθεση να ακούσουμε», σημείωσε ο Καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ, διδάκτωρ του Χάρβαρντ και καθηγητής σύνθεσης στο Berklee Cοllege of Music της Βοστώνης, Δρ. Αλέξανδρος Καλογεράς.
«Όντως είναι η 5η χρονιά. Είχε πει η Ελευθερία θέλουμε 3 χρόνια και μετά θα ήμαστε απαραίτητοι», σημείωσε ο κ. Καλογεράς, ευχαριστώντας την Ελευθερία Λυκοπάντη, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Μούσας Ελληνικής».

Το αποτύπωμα του Φεστιβάλ

Απαντώντας για το αποτύπωμα που αφήνει το φεστιβάλ, ο Αλέξανδρος Καλογεράς σημείωσε ότι το σημαντικότερο είναι η σχέση με παιδιά και νεότερους. «Ελπίζω όταν μεγαλώσουν, να έχουν άλλη εντύπωση για τη μουσική. Και όταν οι ίδιοι γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες να έχουν μια άλλη προσέγγιση και μια άλλη αίσθηση της αναγκαιότητας αυτού που κάνουν». Με αυτό τον απλό τρόπο ο κ. Καλογεράς σημείωσε εμμέσως και την αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν από αιρετούς, μια πικρία που, σε βαθμό αγανάκτησης, εξέφρασε τις προηγούμενες μέρες η κα Λυκοπάντη.

Το επόμενο βήμα για το Φεστιβάλ, σημείωσε ο κ. Καλογεράς, θα είναι η πραγματοποίηση διεθνών διαγωνισμών, στη σύνθεση κατ’ αρχήν. «Οπότε τότε μπορεί να έχει ένα αποτύπωμα που να ξεπερνά το νησί», είπε χαρακτηριστικά.

Μάθημα ζωής από την τρίτη ηλικία

Ο Χιώτης στην καταγωγή Αντώνης Μυριαγκός, έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια “Του ρόδου της Μοναξιάς”.
Πρόκειται για αφηγητές διαφόρων ηλικιών , ως επί το πλείστον τρίτης ηλικίας. Άλλωστε είναι τα μέλη της ΘΑΛίΑΣ που έχουν γράψει αυτά τα κείμενα.
Παράλληλα είναι και οι εικαστικοί που έχουν εμπνευστεί πάνω στα κείμενα που θα παρουσιαστούν επί σκηνής, σε μια αγαστή συνεργασία με τους μουσικούς.

«Για μένα είναι ένα μάθημα ζωής», σημείωσε κ. Μυριαγκός, «Άνθρωποι μέχρι και 85 ετών και βλέπεις την ενέργεια που έχουν. «Είναι ουσιαστικά ένα δώρο και προς τους νεότερους…
Η μοναξιά είναι κάτι που θα μας απασχολήσει όλους. Σ’ αυτήν εδώ την εκδήλωση είναι μια τροφή για σκέψη. Για μικρούς και μεγάλους. Και ειδικά για τους μικρούς, γιατί είναι και ένα είδος εκπαίδευσης. Είναι μονοπάτια που θα τα περπατήσουμε όλοι. Είναι ένα δώρο προς εμάς τους νεότερους να προετοιμαστούμε για το τι μας περιμένει. Και όσο καλύτερα είσαι προετοιμασμένος, όσο πιο πολύ το αποδεχτείς αυτό, θα είσαι και πιο ωφέλιμος. Πάνω από όλα για τον εαυτό σου και για τους συνανθρώπους σου».

Συντελεστές έργου

Σκηνοθέτες
Αντώνης Μυριαγκός

Συγγραφείς – Αφήγηση
Κυριακή Βαγιάνου
Κώστας Βολάκης
Νίκη Ζύμαρη
Ειρήνη Καζάνα
Σταμάτης Κάμπουρας
Σοφία Καρασούλη-Milobar
Αγγελική Κοκκινάκη
Ελευθερία Λυκοπάντη
Άννα Τσακάλη
Γκόλφω Τσακουμή
Μανώλης Φύσσας
Ανώνυμος
Μοναχή από την Πάτμο

Αφήγηση
Αφροδίτη Πρωίου
Ειρήνη Μπιρλή
Ιάσμη Χαλιορή

Ελεύθερη κίνηση
Άννα Συράκη

Εικαστικοί
Αλέκα Γλύκα
Κυριακή Γλύπτη
Γιώργος Ζυμαράκης
Δέσποινα Καλαγκιά
Άννα Κανάρη
Καλλιόπη Κοσμά
Κλεοπάτρα Κουτσουράδη
Τώνια Λαδάκη
Ελευθερία Λυκοπάντη
Μαρία Νεράκη
Αγγελική Νικήτα
Ελένη Ντουρλουντάδου-Συκαλά
Μάλαμα Ξύδα
Μαρία Παληού-Μπαχά
Άννα Πατηνιώτη
Άννα Πουλάκη
Δέσποινα Σταθάκη
RuthhildTillmann
Αργυρώ Φλάμου
Μαρία Φράγκου

Μουσικοί
Μαρία Δελή, ακορντεόν
Καθλήν Καλογερά, βιόλα
Κωστής Θέος, βιολοντσέλο

Τραγούδι
Υβόννη Χαλκιά

Ψυχολόγος
Φωτεινή Frrokaj.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος