Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με την παρουσία εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε η παρέλαση μαθητών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πολιτιστικών συλλόγων τόσο από την πόλη της Χίου, από τα χωριά και τις Οινούσσες, αλλά και τμημάτων προσκόπων.


Τα πολιτικά τμήματα τα συνόδεψε η Φιλαρμονική Χίου, που παραδίδοντας μπαγκέτα στη στρατιωτική μπάντα της 96 ΑΔΤΕ, η παρέλαση συνεχίστηκε με τα τμήματα των στρατιωτικών μονάδων.

Ξεχωριστές παρουσίες

Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)

Μεταξύ των ξεχωριστών τμημάτων, που πήραν μέρος στην παρέλαση για τα 110 χρόνια από τα Ελευθέρια της Χίου, η ίλη του Ιππικού Ομίλου Χίου, που άνοιξε και την παρέλαση.
Τα τμήματα του Ειδικού Σχολείου με τη συμμετοχή και παιδιών σε αναπηρικά αμαξίδια. Επίσης, η συμμετοχή τμήματος από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα» που παρέλασε με πανό της Mικρασίας.

Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου που έκλεισε την παρέλαση των μαθητικών τμημάτων με τμήμα με ποδήλατα.

Με τη σημαία της Σμύρνης

Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)

Με τη σημαία της πόλης της Σμύρνης, που σώθηκε πριν 100 χρόνια και έφτασε στις Οινούσσες, παρέλασαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι στο τέλος της παρέλασης σήκωσαν πανό διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου με σύνθημα «Απαιτούμε αυτά που δικαιούμαστε». Αφού ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα εκπαιδευτικά κενά και κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.

Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης Ασύλου και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ενώ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλης Κατρίνης (Κίνημα Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ) και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Τη στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησε ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης.

Μηνύματα εθνικής κυριαρχίας

Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)

Μετά το τέλος της παρέλασης στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης έστειλαν μηνύματα εθνικής κυριαρχίας και ομοψυχίας.

Νότης Μηταράκης- Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου, γιορτάζουμε σήμερα τον 2ο αιώνα Ελευθερίας του χιακού λαού εκ μέρους του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ένα νησί με ένδοξη ιστορία. Ένα νησί με λαμπρό μέλλον.
Αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις εξ ανατολών με αποφασιστικότητα.
Επιλύσαμε τα ζητήματα του μεταναστευτικού με σχέδιο. Εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές του νησιού με σκληρή δουλειά. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χρόνια πολλά.

Κώστας Μουτζούρης- Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου
Γιορτάζουμε σήμερα την απελευθέρωση της Χίου από τον τουρκικό ζυγό. Είμαστε όλοι περήφανοι για τις κατακτήσεις που μπόρεσαν οι Χιώτες αυτά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη θαλασσοκράτειρα Χίο. Ατενίζουμε και εμείς με πολύ αισιοδοξία το μέλλον και αναμένουμε πιθανούς κολυμβητές εξ ανατολών.

Ανδρέας Μιχαηλίδης- βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σήμερα, αυτή την εμβληματική ημέρα της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του νησιού που διήρκησε 40 μέρες και ανέκτησε την ελευθερία του το νησί μετά από χρόνια οθωμανικής κατοχής στέλνουμε ένα μήνυμα:
ότι ο λαός μας ενωμένος, διεκδικεί και αγωνίζεται για τα απαράγραπτα εθνικά του δικαιώματα, αλλά και για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τους κοινωνικούς αγώνες που δίνει καθημερινά.

Μιχάλης Κατρίνης- βουλευτής ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ
Η ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, όπως δεν αμφισβητείται και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η σημερινή ημέρα.
Μια μέρα εμβληματική για τη Χίο που έζησε, πέρασε, υπέφερε πολλά. Η αγάπη όμως και η ψυχή της Χίου για τη χώρα μας, παραμένει αναλλοίωτη όπως και τότε, όπως και τώρα, για πάντα, είναι η ψυχή της Ελλάδας.

Σταμάτης Κάρμαντζης- Δήμαρχος Χίου
346 χρόνια η Χίος υπέμενε τον τουρκικό ζυγό.
110 χρόνια μετά είμαστε υπερήφανοι γιατί η λευτεριά την οποία μας έδωσαν οι πρόγονοί μας την φυλάσσουμε! Το απέδειξε περίτρανα η μεγαλειώδης παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων και το φρόνημα το οποίο είναι υψηλότατο.
Αυτό το οποίο θέλω να δηλώσω είναι ότι μία φορά ελεύθεροι, για πάντα ελεύθεροι. Είμαστε εδώ να υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο και μέσο το τίμημα της λευτεριάς μας, πάντα και παντοτινά, ως θεματοφύλακες στην ακριτική Χίο, στο Ακριτικό Αιγαίο.
Χρόνια πολλά, χρόνια ελεύτερα και δυνατά.

Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)Χίος – “Ελευθέρια”: Γιόρτασε τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της (photos)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος