Χίος: Πρώτη μέρα της δίκης των 4 κατηγορουμένων για τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας

Στις εννέα το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιουνίου  ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της δίκης, με τις απολογίες και των τεσσάρων κατηγορουμένων, αφγανικής καταγωγής , για την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2020.


Η δίκη συνεχίζεται το Σάββατο, 12/6 στις 10.00 το πρωί με τις αγορεύσεις του Εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η δίκη άρχισε με την κατάθεση των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, 11/6, κλήθηκαν και μάρτυρες υπεράσπισης να καταθέσουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της έδρας, επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων λόγω της covid-19 δεν επέτρεψε την παρουσία δημοσιογράφων, Ελλήνων και ξένων, καθώς και την παρουσία δύο διεθνών παρατηρητών από Ελβετία και Ισπανία να παρευρεθούν στο ακροατήριο. Όπως εξήγησε ήδη ήταν μεγαλύτερος από τα προβλεπόμενα ο αριθμός των παρευρισκόμενων.
Πάντως από την πλευρά των δημοσιογράφων, ο Γιάννης Στεβής, διευθυντής της ιστοσελίδας astraparis.gr, υποστήριξε ενώπιον το δικαστηρίου πως η παρουσία των δημοσιογράφων εξασφαλίζει τη δημοσιότητα της δίκης. Που είναι όχι μόνο τυπικό αλλά και ουσιαστικό ζητούμενο για κάθε δίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας αφγανός που επίσης είχε αιτηθεί άσυλο, και που φέρεται να ανήκει σε αντίπαλη φυλή από τους κατηγορούμενους. Στο δικαστήριο αναγνώστηκε η κατάθεση που είχε δώσει πέρυσι τον Σεπτέμβριο, που είχε κατονομάσει 5 από τους 6 συνολικά κατηγορούμενους. (Οι άλλοι δύο έχουν καταδικαστεί ήδη από δικαστήριο ανηλίκων με 5 χρόνια φυλάκιση).

Επίσης απορρίφθηκαν ενστάσεις των κατηγορουμένων που αφορούσαν ορισμένους από τους 4 που δικάζονται σήμερα και που οι συνήγοροί τους τόνισαν πως επρόκειτο για ανήλικους. Η άλλη ένσταση που απορρίφθηκε αφορούσε τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στους κατηγορούμενους και ήταν στην ελληνική, την οποία και δεν καταλαβαίνουν.
Να σημειωθεί ότι έξω από το Δικαστήριο πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης αλληλέγγυοι πολίτες, από την Ελλάδα αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος