Χίος: Παρέλαση για την 109η επέτειο από την Απελευθέρωση του νησιού

Με την παρέλαση των μαθητών- μαθητριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, τμημάτων των προσκόπων, πολιτιστικών σωματείων και του στρατού, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 109α Ελευθέρια της Χίου.

Η παρέλαση άνοιξε με τους Σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού που κρατούσαν τη μεγάλη σημαία διαστάσεων 10Χ15 μέτρα, δωρεά της Μητρόπολης Χίου.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.

Χίος: Παρέλαση για την 109η επέτειο από την Απελευθέρωση του νησιού
Οι Χιώτες τίμησαν τα Ελευθέρια, παρακολουθώντας την παρέλαση και φορώντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία μάσκες. Λίγα πάντως ήταν τα τμήματα μαθητών ή πολιτιστικών συλλόγων που παρέλασαν φορώντας μάσκα.
Και ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος κάλεσε από το μικρόφωνο να φορούν μάσκες, ενώ ανάλογες εκκλήσεις γίνονταν και από το Δήμο.

Μήνυμα για Νέα Δομή στο Θόλος
Χίος: Παρέλαση για την 109η επέτειο από την Απελευθέρωση του νησιού
Κρατώντας πανό, μαύρες σημαίες και μαύρα μαντήλια και με υψωμένες γροθιές, έγινε συμβολική αντιπροσωπευτική παρέλαση κατοίκων κυρίως από τα χωριά Συκιάδα και Λαγκάδα. Είπαν όχι στη δημιουργία Νέας Δομής προσφύγων- μεταναστών στο Θόλος.

Κατά την δική τους παρέλαση, δεξιά και αριστερά υπήρχαν διμοιρίες με γυναίκες αστυνομικούς.

Όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης δεν σηκώθηκε από την καρέκλα του. Αντίθετα όρθιοι παρέμειναν ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Καμίνης και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Στη συνέχεια οι κάτοικοι παρέμειναν σχεδόν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, έχοντας ανοικτό μόνο το πανό.
Χίος: Παρέλαση για την 109η επέτειο από την Απελευθέρωση του νησιού
Μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός δεν έμεινε για τις καθιερωμένες δηλώσεις στα τοπικά μέσα, λέγοντας ότι έχει στείλει, λόγω κορονοϊού, με e-mail την δήλωσή του. Εντυπωσιασμένος από τα συμμετοχή των πολιτιστικών σωματείων με τις παραδοσιακές φορεσιές δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.
Χίος: Παρέλαση για την 109η επέτειο από την Απελευθέρωση του νησιού

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανδρέας Μιχαηλίδης αποχώρησε μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, έχοντας διατυπώσει την θέση ότι λόγω κορονοϊού δεν θα έπρεπε να γίνει η παρέλαση.

Χίος: Παρέλαση για την 109η επέτειο από την Απελευθέρωση του νησιού

Δήλωση Νότη Μηταράκη
“Η σημερινή μέρα δεν ανήκει σε μας. Ανήκει σε αυτούς που αγωνίστηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για την απελευθέρωση της Χίου, σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη Σφαγή του νησιού μας, σε αυτούς που κράτησαν ψηλά την σημαία και τον Σταυρό.

Σήμερα, είναι μια μέρα που εμείς οι νεότεροι, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία του ελληνικού Έθνους. Από αυτούς τους αγώνες μάθαμε πολλά: ότι είναι η ενότητα αυτή που επιτρέπει στη χώρα μας να ορθοποδεί και να είναι ισχυρή. Και αυτό είναι το δίδαγμα που οι αγώνες της απελευθέρωσης πρέπει να δώσουν και στη νεότερη γενιά.

Γιατί, όταν οι Έλληνες διχάστηκαν, ο αγώνας κινδύνευσε. Όταν το “εγώ” ήρθε μπροστά από το “εμείς”, τότε κινδύνευσε με αποτυχία η προσπάθεια απελευθέρωσης της Ελλάδας. Αυτά τα διδάγματα ενστερνιζόμαστε και κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς αντιμετωπίζουμε, ελπίζω, το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Και, φυσικά, αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις που δεχθήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια, στο Αιγαίο. Με αυτήν την αισιοδοξία, σας εύχομαι χρόνια πολλά”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος