Χίος: Παραμονή πρωτοχρονιάς τα Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια στην πλατεία Βουνακίου (video)

Επιστρέφει στην Πλατεία Βουνακίου, μετά την πανδημία, το έθιμο με τα Αγιοβασιλιάτικα καραβάκια ή βαποράκια, που γίνεται παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο.


Πρόκειται για ένα έθιμο, που το συναντάμε στη Σμύρνη, στη Χίο αλλά και στα Ψαρά πριν την Μικρασιατική καταστροφή, όπου με τον τρόπο αυτό ήθελαν να τιμήσουν τον απελευθερωτή Ελληνικό Στόλο.
Τα τελευταία χρόνια το έθιμο πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Χίου με το πολιτιστικό προσφυγικό σωματείο Φάρος Βαρβασίου.

Χίος: Παραμονή πρωτοχρονιάς τα Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια στην πλατεία Βουνακίου (video)
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του Φάρου Γεωργία Χούλη τόνισε την ιδιαίτερη δράση που πρέπει να πάρουν οι ενορίες έτσι ώστε να στηρίξουν το έθιμο και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή παιδιών.
Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 4 συνοικίες της πόλης (Καστέλλο, Κάστρο, Λέτσαινα, Παναγία Βοήθεια και Καστέλλο) καθώς και το χωριό Καρυές, που μπορεί να παρουσιάσουν και περισσότερα από 5 καραβάκια. Δεν αποκλείεται εξάλλου να υπάρξει και άλλη συνοικία που την τελευταία στιγμή θα εμφανιστεί με το καραβάκι της στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης σημείωσε την ανάγκη να διατηρηθούν τα έθιμά μας, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος ενισχύει με περίπου 9.500 ΕΥΡΩ τη συγκεκριμένη δράση, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων για την κατασκευή των «καραβακιών».
Μυστική κρατείται η Κριτική Επιτροπή που καλείται να βαθμολογήσει τόσο την κατασκευή του πλοίου όσο και τα παινέματα που θα τραγουδήσουν τα παιδιά. Το πόσο σημαντικά είναι τα παινέματα, που γράφονται πάντως από ενήλικες, είναι ότι ο 2ος στην τάξη -μετά τον καπετάνιο- στο «πλήρωμα» του κάθε πλοίου που διαγωνίζεται είναι ο «παινεματής»!

Και μουσική εκδήλωση
Μετά την εκδήλωση με τα αγιοβασιλιάτικα βαποράκια, θα ακολουθήσει μουσικό εορταστικό πρόγραμμα με τίτλο «Πάει ο παλιός ο χρόνος…». Συμμετέχουν οι Χιώτες καλλιτέχνες Αθηνά Βελισσάρη, Δέσποινα Βελισσάρη, Ιπποκράτης Μακροκάνης και Χρήστος Μακροκάνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος