Χίος: Οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου – Αιγαίο

Θα μπορούσε να είναι και φωτογραφία από καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές, από μια παιδική κατασκήνωση που προσφέρει ηρεμία και ξεγνοιασιά. Μητέρες με τα παιδιά τους φιλοξενούνται τις τελευταίες ημέρες στις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου- Αιγαίου στο Αίπος της Χίου.

Πρόκειται για πρόσφυγες από την Ουκρανία που βρήκαν θαλπωρή στην Κιβωτό.

Η Αλίνα, είναι δικηγόρος από την πόλη Σούμε στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Είναι μαζί με τις κόρες της 18 και 5 ετών αντίστοιχα. Μιλά για τις στιγμές που έζησαν, για τον σύζυγό της που έμεινε πίσω και πολεμά.

Χίος: Οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου – Αιγαίο
Χείμαρρος στις περιγραφές της, τόσο που η συμπατριώτισσά της Λέσυα που ζει 27 χρόνια στην Ελλάδα δεν προλαβαίνει να μεταφράζει. Αναπολεί τη ζωή τους στην Ουκρανία. Μιλά για τις φιλικές, αδελφικές σχέσεις που είχαν με τους Ρώσους και εύχεται του χρόνου να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, όλοι μαζί, για πραγματικές διακοπές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κιβωτός του Κόσμου αγκαλιάζει πρόσφυγες και μάλιστα από την Ουκρανία. Το 2015 φιλοξένησε και πάλι παιδιά από την Κριμαία.
Χίος: Οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου – Αιγαίο
«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά να θεραπεύουμε πληγωμένους ανθρώπους», μας λέει ο πατέρας Αντώνιος που διαδικτυακά συμμετέχει στη συνέντευξη τύπου που τα στελέχη της Κιβωτού παραχώρησαν στο Αίπος. Σε 25 διαμερίσματα φιλοξενούνται 50 οικογένειες, ενώ σε συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία τα παιδιά ολοκλήρωσαν τη σχολική χρονιά.

Στην Κιβωτό του Αιγαίου, φτιάχτηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Διοργανώνονται εκδρομές, μπάνια στη θάλασσα, ενώ οι μητέρες βοηθούν στην προετοιμασία του φαγητού και των άλλων δράσεων. Ρωτάμε την υπεύθυνη της Κιβωτού του Αιγαίου στη Χίο την Ελλη Παπαϊωάννου ποια φαγητά αρέσουν στα παιδιά. «Στην αρχή μας είπαν ότι τρώνε κύρια σούπες και ότι δεν έχουν στη διατροφή τους μακαρόνια. Την πρώτη μέρα δοκίμασαν πίτσα και ξετρελάθηκαν. Τώρα αγαπούν τα μακαρόνια, τις σαλάτες», μας λέει.
Χίος: Οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου – Αιγαίο
Σε όλη αυτή την προσπάθεια η Κιβωτός ζητά και τη βοήθεια των πολιτών, της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Ο Νίκος Τάγαρης, Διευθυντής της Κιβωτού επισημαίνει ότι χρειάζονται νωπά τρόφιμα. Ζητά επίσης από το Δήμο να δρομολογήσει λεωφορείο όπου θα μπορούν να μετακινούνται στη θάλασσα, ενώ επισημαίνει και τις επισκευές που χρειάζονται ειδικά στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ τα παιδιά παίζουν όλα μαζί.
Θυμίζει την τηλεφωνική γραμμή 19828, που στην κάθε κλήση 2,68 ΕΥΡΩ δίνονται στην Κιβωτό.

Χίος: Οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου – Αιγαίο
Το παιχνίδι και η αγάπη είναι η καλύτερη γλώσσα επικοινωνίας, επισημαίνει η παιδαγωγός Μαίρη Καλλίτση. Σαν μέλισσες τα παιδιά τριγυρνούν γύρω της. Στο διπλανό γήπεδο ποδοσφαίρου ο μικρός Ολεγκ σπρώχνει την μπάλα στα δίχτυα και όπως όλα τα παιδιά ζητωκραυγάζει.

Χίος: Οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου – ΑιγαίοΣτο μούχρωμα του δειλινού τα παιδιά συνεχίζουν αμέριμνα το παιχνίδι τους, μέσα στην ησυχία και την ηρεμία της φύσης. Ο πόλεμος αυτή τη στιγμή είναι μακριά, όμως δεν σταματούν στιγμή να σκέφτονται τους δικούς τους ανθρώπους, τους πατεράδες τους που ξέρουν ότι πολεμούν και τους φίλους τους στο σχολείο, στη γειτονιά που δεν ξέρουν πότε θα τους ξαναδούν.
Στην Κιβωτό πάντως θα μείνουν όσο χρειαστεί, και όλοι ευχόμαστε να είναι πράγματι λίγος ο καιρός αυτός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος