Χίος: Ο Φάρος Βαρβασίου αναβίωσε το έθιμο πομπής του Εζ Βασίλη

Το έθιμο της πομπής του Εζ Βασίλη, από τα Φάρασα της Καππαδοκίας, αναβίωσε παραμονή Πρωτοχρονιάς το πολιτιστικό μικρασιατικό σωματείο- βιβλιοθήκη «Φάρος Βαρβασίου».
Μια πομπή 40 χορευτών του Φάρου, με φαναράκια στα χέρια και με παραδοσιακές στολές της Καππαδοκίας, ξεκίνησαν από την πλατεία Βουνακίου, κρατώντας την ιερή εικόνα του Αγίου Βασιλείου, δώρο στο χιώτικο σωματείο από την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων.
Χίος: Ο Φάρος Βαρβασίου αναβίωσε το έθιμο πομπής του Εζ Βασίλη

Η πομπή έφθασε μέχρι το προσκυνητάρι του Αγίου Βασιλείου, εκεί που μέχρι το 1881 υπήρχε ο Μητροπολιτικός Ναός της Χίου αφιερωμένος στον Αγιο, αλλά κατέρρευσε από το μεγάλο σεισμό.
Χίος: Ο Φάρος Βαρβασίου αναβίωσε το έθιμο πομπής του Εζ Βασίλη

«Με τις γιορτινές μας φορεσιές, με φαναράκια στα χέρια, ο Γιώργος με μαγκούρα που δείχνει το δρόμο, ο Κώστας με την Ιερή εικόνα του Αγίου Βασιλείου δώρο της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων ξεκινάμε…
Χυτάτε να πάμε σον Ες Βασίλη…
φτάνοντας στον προορισμό μας ο καλλίφωνος φίλος του Φάρου και ιεροψάλτης Μανώλης Φύσσας ξεκινά το απολυτίκιο του Αγίου Βασιλείου…Εις πάσαν την γην…με το τέλος του ξεκινάμε τα Εγκώμια του Αγίου Βασιλείου…Άγιε Βασίλειε Όσιε φύλαξον και σώσον την ποίμνην Σου…

Χίος: Ο Φάρος Βαρβασίου αναβίωσε το έθιμο πομπής του Εζ Βασίλη

Πλήθος κόσμου, γονείς των παιδιών μας, φίλοι και περαστικοί, οικογένειες, αλλά και ο Δήμαρχος Χίου με τη δική του οικογένεια παίρνουν μέρος στο ιδιότυπο αυτό ρεβεγιόν μας…δεν είναι το τέλος πια της χρονιάς, αλλά η αρχή της νέας… από Θεού άρξασθαι και εμείς αυτό πράττουμε», περιγράφουν το σχετικό δρώμενο από το Φάρο Βαρβασίου. Οι φωτογραφίες από το Σωματείο, προσφορά του κ. Μανώλη Θαρενού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος