Χίος: Ο Δήμαρχος απέσυρε το εξώδικο κατά του ιερέα Συκιάδας

Εξώδικο κατά του ιερέα του χωριού Συκιάδα, Μιχαήλ Στεφανιώρου απέστειλε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης γιατί, όπως επικαλείται, σε ιδιωτική συζήτηση που είχε ο ιερέας, στον οικισμό του Παντουκιούς μίλησε προσβλητικά για το πρόσωπό του, σύμφωνα με αυτά που του μετέφεραν!

Το πρωτοφανές αυτό συμβάν έγινε γνωστό στη χθεσινή συγκέντρωση που έγινε στο χωριό, μετά από κάλεσμα του ιερέα όταν του κοινοποιήθηκε πριν το Δεκαπενταύγουστο το εξώδικο. “Παρά τις προσπάθειες να μιλήσει με το Δήμαρχο Χίου και να εξηγήσει ότι δεν ειπώθηκαν αυτά που αναφέρονται στο εξώδικο, δεν εισακούστηκε”, μας είπε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκιάδας Κώστας Μαυρέλος. Το Τοπικό Συμβούλιο της Συκιάδας, μαζί με 5 ακόμα φορείς της περιοχής συμπαραστέκονται στον ιερέα τους, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Χίου.

Τελικά νωρίς σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Χίου κ. Κάρμαντζης, δια του γραφείου τύπου, μας έκανε γνωστό ότι αποσύρει την εξώδικο διαμαρτυρία αφού «οι εξηγήσεις που έδωσε ο ιερέας κατά τη συγκέντρωση στο χωριό, ότι ουδέποτε είπε στο πλαίσιο ιδιωτικής συνομιλίας τα όσα μου μεταφέρθηκαν, με καλύπτουν απόλυτα και συνεπώς αποσύρω το εξώδικο».

Αιτία οι αντιδράσεις για τη Νέα Δομή προσφύγων- μεταναστών
Να σημειώσουμε ότι ο ιερέας Μιχαήλ Στεφανιώρος είναι γνωστό πως αντιδρά έντονα στην κατασκευή Νέας Δομής προσφύγων και μεταναστών στα όρια του χωριού του (στην περιοχή Θόλος). Αυτό φαίνεται ότι είναι το θέμα που δημιούργησε και την όλη ένταση.
Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι τοπικοί φορείς της Συκιάδας και του Παντουκειούς δηλώνεται ότι «…στεκόμαστε ενεργά αλληλέγγυοι στο πλευρό του Ιερέα μας, π. Μιχαήλ Στεφανιώρου, ο οποίος καθ’ όλη την διάρκεια της πολυετούς, πέραν των πενήντα τριών ετών, διακονίας του, υπήρξε υποδειγματικός Ιερέας και στοργικός πατέρας όλων των χωριανών, στις χαρές και τις λύπες μας.
Ο Ιερέας στέκεται στην πρώτη γραμμή από την αρχή του αγώνα των χωριών μας αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της Χίου, ενάντια στην κατασκευή υπερδομής στο Θόλος, με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα.
Χίος: Ο Δήμαρχος απέσυρε το εξώδικο κατά του ιερέα ΣυκιάδαςΗ άσκηση κριτικής από όλους μας, στον Δήμαρχο κ. Κάρμαντζη, πέραν του ότι αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, είναι και λογική και αναγκαία και θεμιτή και επιβεβλημένη», αναφέρεται.
Η αποστολή της απαράδεκτης, εκφοβιστικής, συκοφαντικής και ασεβούς για το πρόσωπο του Πρωτοπρεσβύτερου Στεφανιώρου, εξωδίκου από τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος, σημειωτέον, δεν κατονομάζει τoν καταγγέλλοντα, για να μπορούμε να τον καταγγείλλουμε για συκοφαντία και διασπορά ψευδών δηλώσεων, αποτελεί όχι μόνο προσβολή για τον Ιερέα, αλλά κυρίως για τον αγώνα όλων μας… Καμία εξώδικος και καμία απειλή δεν πρόκειται να μας σταματήσει!», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελέστατη ανακοίνωση.

Αντιδράσεις Δημοτικών Παρατάξεων
«Ούτε ιερό, ούτε όσιο…», σχολιάζει η Δημοτική παράταξη «Δίκτυο Πολιτών Χίου» που «καταγγέλλει τη φασίζουσα συμπεριφορά του Δημάρχου ο οποίος ποινικοποιεί ιδιωτικές συζητήσεις, που ο ίδιος δεν άκουσε, αξιοποιώντας και επιβραβεύοντας τον χαφιεδισμό».

Σε ανάλογο τόνο ο συνδυασμός «ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ», σχολιάζει «Μη μιλάς ο Κάρμαντζης θα σου κάνει μήνυση».
«Όποιος έχει άλλη άποψη από το δήμαρχο απειλείται με αγωγές, μηνύσεις ή και με «προσκλήσεις» να «βγούμε έξω να λογαριαστούμε ρε λεβέντη»…
«Κατανοητός ως ένα σημείο ο εκνευρισμός του όσο αντιλαμβάνεται ότι έχει καταστεί μειοψηφία στη Χιακή κοινωνία. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο όμως με το να στρέφεται εναντίον ιερωμένων», σχολιάζει η παράταξη.

Επίσης η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάνει λόγο για «τρομοκρατία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής που δεν θα περάσει».
«Χρησιμοποιώντας συζητήσεις του «πεζοδρομίου», που θυμίζουν άλλες εποχές που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα, απέστειλε εξώδικο στον ιερέα της Συκιάδας για κριτική που άσκησε στον ίδιο και στην πολιτική του ως όφειλε, σε ιδιωτική συζήτηση για το προσφυγικό και την υπερδομή – φυλακή, με δήθεν χαρακτηρισμούς, που ουδέποτε μας έχει συνηθίσει ο συγκεκριμένος ιερέας, του οποίου η διακονία και το ήθος του είναι γνωστό σε όλους μας. Η απόσυρση του εξώδικου και των απειλών μετά την κατακραυγή του χωριού και των φορέων του, επιβεβαιώνουν τις ανοίκειες προθέσεις του δημάρχου κ. Κάρμαντζη, αφού τα «γραπτά μένουν», αναφέρει η ΛΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση η Δημοτική παράταξη “Συμμαχία Αξιών” σχολιάζει:
“…Αυτό όμως, που πραγματικά εκπλήσσει, είναι πώς μπορεί ο κ. Κάρμαντζης να πιστεύει ότι ένας Ιερέας με διακονία 53 ετών, θα σκύψει το κεφάλι, όταν επαπειληθεί, δια εξωδίκου, με προσωποκράτηση ενός έτους, για μία υποτιθέμενη ιδιωτική συνομιλία, κατά την οποία ο ιερέας άσκησε κριτική για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής. Σε αυτήν την πράξη του κ. Κάρμαντζη αναδεικνύεται η συνολική του αντίληψη για την Δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτονόητο είναι ότι σε μια δημοκρατία ο καθένας όχι μόνο μπορεί, αλλά υποχρεούται να ασκεί κριτική και να διαφωνεί με τους διοικούντες, όταν αυτό κρίνει ότι ωφελεί τον τόπο του… Σήμερα, αυτονόητα, είμαστε όλοι στο πλευρό όχι μόνο του Ιερέα, αλλά και κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη – δημότη”, καταλήγει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος