Χίος: Νότης Μηταράκης, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου (video)

Σε απολογισμό της τριετίας σε ότι αφορά τις πολιτικές που ακολούθησε η Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί στο νησί της Χίου, προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Εν συντομία τόνισε ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε 68 θετικές πρωτοβουλίες για μόνιμη μείωση φόρων και ότι πάνω από 40 δις πήγαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μειωμένες μεταναστευτικές ροές, ενώ σχετικά με τα εθνικά θέματα σημείωσε ότι οι συμφωνίες ή οι αγορές για νέα οπλικά συστήματα δεν ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις άξονες για τη Χίο
Στα πεπραγμένα της Χίου αναφέρθηκε σε 3 άξονες, ξεκινώντας από το Μεταναστευτικό με τη μείωση των ροών και την αποσυμφόρηση των νησιών, όπου αυτή τη στιγμή στη ΒΙΑΛ διαμένουν 225 άτομα.
Επίσης σημείωσε ότι προχώρησαν στη μονιμοποίηση του νησιωτικού ΦΠΑ και που από την 1η του 2025 θα επανέλθει σε Οινούσσες και Ψαρά.
Ενώ ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με την ολοκλήρωση όπως είπε των μεγάλων έργων.
Ο Νότης Μηταράκης επέμεινε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλό της Χίου, έχοντας και από χθες στην συγκέντρωση στο ΕΡΥΘΑ δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές στο νομό Χίου.

Χίος: Νότης Μηταράκης, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου (video)
Περιμένοντας προσλήψεις στην Υγεία

Στα θέματα της υγείας, σημείωσε πως και σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία το Νοσοκομείο της Χίου πήγε πολύ καλά. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε 6 κρεβάτια ΜΕΘ και 44 κλίνες σε οικίσκους που πρόσφερε το υπουργείο μετανάστευσης», είπε ο υπουργός. Σημείωσε δε ότι αυξήθηκε και το επικουρικό προσωπικό του νοσοκομείου, με ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, κατά περίπου 44 άτομα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν λόγω COVID, δίνοντας συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία.
Αποδέχτηκε ότι υπάρχει εκκρεμότητα με τις προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, σημειώνοντας ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε διαγωνισμό, ενώ χαρακτήρισε θετικό το μέτρο συνεργασίας με ιδιώτες όπου δεν καλύπτονται οι θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ.
Στο γενικότερο θέμα των προσλήψεων απέδωσε και τα σημαντικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Χίου και γενικότερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Έλλειψη εργατικών χεριών- μετανάστευση
Στο ερώτημα που θέσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν με την εξεύρεση εργατικών χεριών και το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί με τις συμφωνίες για το διάστημα και τον τρόπο που θα παίρνουν κάρτα εργασίας οι μετανάστες. Δέχτηκε δε ότι υπάρχει ένα θέμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν καλύτερους μισθούς ίσως και περισσότερα κίνητρα στους εργαζόμενους.
«Οι αγροτικοί παραγωγοί με οργανωμένο τρόπο, για παράδειγμα μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που δίνει από το 2021 η ελληνική νομοθεσία, για την προσέλκυση πολυετών εποχικών αδειών παραμονής. Ώστε να φέρνουν κόσμο κάθε χρόνο, επί 5 χρόνια, τους ίδιους ανθρώπους», σημείωσε.
Μιλώντας γενικότερα για τη μετανάστευση, σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ανθρωπιστικούς διαδρόμους αλλά με κανόνες.
Σχετικά με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων, θέσαμε στον υπουργό το θέμα ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων (αστυνομία- λιμενικό- υπουργείο), για τους πρόσφυγες – μετανάστες που φθάνουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στις 29/6 έγινε γνωστό ότι υπήρχαν πρόσφυγες στην περιοχή Γιόσωνας Καρδαμύλων, επειδή σηκώθηκε το super puma (είχε μεταφέρει δύο πρόσφυγες που ήταν σε ημικωματώδη κατάσταση λόγω εξάντλησης).

Η απάντηση του κ. Υπουργού, και πάλι, ότι το υπουργείο κάθε μήνα εκδίδει δελτίο με την συνολική κίνηση προσφύγων- μεταναστών. Μόνο που όπως παρατηρήσαμε δεν μπορούν να συγκριθούν αυτά τα στοιχεία με τις πληροφορίες που υπάρχουν για πρόσφυγες που φθάνουν.

Νέα Δομή στο Θόλος
Στην ερώτηση για τη σχεδιαζόμενη Νέα Δομή στο Θόλος, επέμεινε κατηγορηματικά ότι αυτή και θα γίνει αμέσως, με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασία για την πρόσβαση. Επέμεινε δε ότι το Πρωτοδικείο έχει αποφασίσει τελεσίδικα και μάλιστα τεκμηριωμένα ότι πρόκειται για δημόσια και όχι για δημοτική έκταση η επίμαχη περιοχή στο Θόλος. Και αυτό ανεξάρτητα από το πόσες αγωγές θα κάνει ο Δήμος.
Την κατάσταση στη Χίο, με τις αντιδράσεις για Νέα Δομή, την απέδωσε σε κλίμα λαϊκισμού. «Εδώ, μας διακρίνει η μιζέρια. Από αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για πολιτικούς λόγους. Λόγω της δικής μου εντοπιότητας», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο ξενοδοχείο ΕΡΥΘΑ.

Για την ανάπτυξη του νησιού
Από τα θέματα της επόμενης περιόδου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό αυτό του Νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού, όπου η Χίος θα είναι από τις πρώτες περιοχές που θα προχωρήσει. Σημείωσε ότι δεν μπορεί να μην γίνεται ανάπτυξη αιολικών πάρκων ή να μην έχουμε ξενοδοχεία που μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς και για την προσέλκυση πτήσεων τσάρτερ, λόγω του ότι δεν υπάρχει Χωροταξικός Σχεδιασμός.
Ο κ. Μηταράκης, αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη από τον Αναπτυξιακό νόμο όπου τα επενδυτικά σχέδια για τη Χίο θα χρηματοδοτούνται με ποσοστό 70% και έκανε λόγο για τη Μαστίχα, τη Ναυτιλία, τον Τουρισμό και την Καινοτομία που μπορούν να συνεχίσουν να είναι ή να αποτελέσουν τομείς ανάπτυξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος