Χίος: Νίκη του χωριού Καρυές- δεν συμπεριλαμβάνεται στις λατομικές ζώνες

Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι κάτοικοι του χωριού Καρυές στη Χίο, αφού μετά τις έντονες αντιδράσεις τους την περασμένη Ανοιξη η αρμόδια Επιτροπή για τον καθαρισμό λατομικών ζωνών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν συμπεριέλαβε την περιοχή τους.
Η σχετική ενημέρωση έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή κατά τη διάρκεια του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Χίο.

Χίος: Νίκη του χωριού Καρυές- δεν συμπεριλαμβάνεται στις λατομικές ζώνες
Στις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι τόνιζαν ότι σε απόσταση 700 περίπου μέτρων από τη λατομική ζώνη βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Μονής, του μοναστηριού που από το 1990 έχει ανακηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ότι η η έκταση είναι ιδιωτική και πως το χωριό επί 40 χρόνια έχει «πληγωθεί» από άλλο λατομείο στα όρια του, χωρίς ποτέ να αποκατασταθεί το περιβάλλον.

Η Επιτροπή, όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, προτείνει 3 λατομικές ζώνες.
Την υπάρχουσα στην περιοχή της Νότιας Χίου, όπου ζητά να μειωθεί η έκταση στην οποία δραστηριοποιείται το ενεργό λατομείο. Η 2η θέση βρίσκεται στην Βόρεια Χίου μεταξύ των χωριών Πιτυούς και Καρδαμύλων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και για την 3η πρόταση στην περιοχή Φα του Αγίου Γεωργίου Συκούση.
Συγκεκριμένα ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Αμπαζής, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει λατομική ζώνη σε περιοχή όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο πραγματοποιεί έργο ανάδειξης μονοπατιών.
Από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου ήταν πάντως καθησυχαστικοί ότι ούτε αυτή η θέση θα προκριθεί, με δεδομένο ότι ο οδικός άξονας περνά μέσα από το χωριό του Αγίου Γεωργίου Συκούση και σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για μεγάλα οχήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος