Διαδικτυακή συνομιλία με μαθήτριες και μαθητές από επτά σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είχε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Συζήτησε μαζί τους για το πώς βλέπουν τον ρόλο της γυναίκας μέσα από τον περίγυρό τους, το σχολείο, τις παρέες, την οικογένειά τους.
Η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων, ξεκινώντας από την πρωτοφεμινίστρια, Αύρα Θεοδωροπούλου, και τον αγώνα της να εμψυχώσει τις Ελληνίδες, ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει. Αναφέρθηκε επίσης στη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστή, η οποία σε όλη της τη ζωή διεκδίκησε και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών.
Επεσήμανε ακόμα τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, όπου οι γυναίκες κλήθηκαν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος και βρέθηκαν αντιμέτωπες πολλές φορές με κακοποιητικές συμπεριφορές και ενδοοικογενειακή βία. Η κυρία Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι η ισότητα είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας και ότι τα νέα παιδιά μπορούν να φτάσουν με την αξία τους εκεί όπου ονειρεύονται.
Στη συζήτηση, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο εκπροσώπησε το 3ο Λύκειο Χίου (ως φυσική συνέχεια του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χίου που ιδρύθηκε το 1792), με τη μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Μελίνα Αποστολή.
Η Μελίνα Αποστολή επισήμανε στην τοποθέτησή της, τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνει η γυναίκα μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία, μεταφέροντας την εικόνα τόσο από τη δικό της οικογενειακό περίγυρο όσο και από την κοινωνία του νησιού. Σημείωσε πως παρατηρεί ότι τα αγόρια κρίνονται λιγότερο αυστηρά στη συμπεριφορά τους από ότι τα κορίτσια, για παράδειγμα στην εμφάνιση ή στο αν καπνίζουν κ.λπ. και έκλεισε την τοποθέτησή της με τους στίχους του ποιήματος της Κικής Δημουλά «Σημείο Αναγνωρίσεως».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος