Χίος: Λαμπαδηδρομία σε ανάμνηση της ηρωικής πράξης του Κωνσταντή Κανάρη

Με λαμπαδηδρομία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας, 6 Ιουνίου, θα τιμήσει η Επιτροπή Επετειακών Εκδηλώσεων του Δήμου Χίου, την ηρωϊκή πράξη του Κωνσταντή Κανάρη και των συντρόφων, που ανατίναξαν πριν από 200 χρόνια την ναυαρχίδα του Καρά Αλή. Η ανατίναξη της ναυαρχίδας έγινε το βράδυ της 6ης προς 7η Ιουνίου 1822,  έξω από το λιμάνι της Χίου.

Χίος: Λαμπαδηδρομία σε ανάμνηση της ηρωικής πράξης του Κωνσταντή Κανάρη
Ο Κανάρης και οι συντρόφοί του, που ξεκίνησαν από τα Ψαρά, έδρασαν ως τιμωροί στις γενοκτονικές πράξεις των Οθωμανών, που κατέσφαξαν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Χίου και έστειλαν στα σκλαβοπάζαρα γυναίκες και παιδιά.

Η λαμπαδηδρομία, με τη συμμετοχή ομάδων Προσκόπων και Οδηγών, θα ξεκινήσει στις 9.30 το βράδυ της 6ης Ιουνίου από το νότιο λιμενοβραχίονα και ακολουθώντας περιμετρικά το λιμάνι και μέσω της οδού Κανάρη θα φτάσει στον Δημοτικό Κήπο.

Μπροστά στον ανδριάντα του Κανάρη (στις 10 μ.μ.), θα ανάψουν, συμβολικά, οι «Δάδες της πυρπόλησης», θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα απαγγελθούν ποιήματα από Προσκόπους και Οδηγούς. Επίσης θα γίνει κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος