Χίος: Κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία Νέας Δομής μεταναστών

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης στην περιοχή Θόλος, που μίσθωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία Νέας Δομής, έθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων, καθώς και οι Πρόεδροι των 4 κοινοτήτων, που έχουν άμεση σχέση με το Θόλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης 21/4, από τον επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Αξιών» Κώστα Τριαντάφυλλο, η συγκεκριμένη έκταση είναι Δημοτική και όχι δημόσια, αφού ανήκε στην τότε Σχολική Εφορεία και έχει περάσει στο Δήμο Χίου. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Τριαντάφυλλος το 2021 ο Δήμος Χίου την έχει συμπεριλάβει στο Ε9, ενώ δεν αποτελεί δασική έκταση.

Ο Κώστας Μαυρέλος, πρόεδρος της Κοινότητας Συκιάδας, στα όρια της οποίας είναι η περιοχή Ακρα Παχύ Θόλους, κάλεσε στην κινητοποίηση με το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας, το Σάββατο (24/4 στις 11.30 το πρωί) στο λιμάνι της Χίου.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λαγκάδας Μάρκος Κούνουπας έδωσε το πολιτικό στίγμα, που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για τη δημιουργία νέων προσφυγικών ροών αν δεν λυθούν οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα.
Η πρόεδρος του Βροντάδου Μαριάννα Πελαντή επικεντρώθηκε στο θέμα “του γκριζαρίσματος της περιοχής με τη δημιουργία της Δομής”, αναφερόμενη στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Σημείωσε, ότι “γίνεται αποδεκτή μόνο η δημιουργία Κέντρου για καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων- μεταναστών, με δυνατότητα υποδοχής του 1% του πληθυσμού του νησιού (δηλαδή περίπου 500 άτομα), και με την πρόβλεψη για παρατηρητήριο από πλευράς κοινοτήτων”.
“Παντελώς απαράδεκτη” χαρακτήρισε την απόφαση για Δομή στο Θόλος ο πρόεδρος της κοινότητας Καρδαμύλων Νίκος Βασιλάκης.

Εκπρόσωποι Δημοτικών Παρατάξεων
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση», «Συμμαχία Αξιών και «Χίος Μπροστά».
Ο Μάρκος Σκούφαλος, από τη ΛΑΣ, σχολίασε, ότι “πράγματι είναι «χρήσιμος» ο υπουργός αλλά για την Ε.Ε.”, ενώ αναφέρθηκε στα 155 εκατομμύρια ΕΥΡΩ με τα οποία χρηματοδοτεί η ΕΕ τη δημιουργία νέων δομών σε Λέσβο και Χίο.

“Δημοτική ή δημόσια;”
Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Αξιών», Κώστας Τριαντάφυλλος, σχολίασε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο «αναπτυξιακό» έργο στα νησιά μας.
“Η Χίος είναι το σπίτι μας, δεν θα πάμε αλλού σε 3-4 χρόνια”, σημείωσε ο κ. Τριαντάφυλλος τονίζοντας παράλληλα ότι “δεν έχει προχωρήσει η έρευνα για τους άντρες των ΜΑΤ, που πριν από ένα χρόνο περίπου έσπασαν αυτοκίνητα κλπ., ενώ την ίδια ώρα προχωρά εσπευσμένα η διαδικασία για τα επεισόδια που έγιναν από Χιώτες σε βάρος αστυνομικών”.
Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία, που αποδεικνύουν όπως υποστήριξε, ότι η επίμαχη περιοχή είναι δημοτική περιουσία.

Τέλος ο επικεφαλής του «Χίος Μπροστά», Γιάννης Καραβασίλης, ξεκίνησε με τη σημερινή κατάσταση στην υπάρχουσα δομή στη ΒΙΑΛ, που όπως είπε “λόγω των ελάχιστων ροών από το Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να είχε εξεταστεί το αίτημα ασύλου όλων”. Σημείωσε δε ότι “κρατήθηκε το νησί σε ασφυκτικά πλαίσια, έτσι ώστε να γίνει αναγκαιότητα από την τοπική κοινωνία η δημιουργία Νέας Δομής”. Θύμισε επίσης τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, που κάνουν λόγο για δομή καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 άτομα, χωρίς ΠΡΟΚΕΚΑ και χωρίς υπηρεσία Ασύλου. Ενώ τέλος αμφισβήτησε το κατά πόσο θα λειτουργήσουν οι επιστροφές προς τη γείτονα χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος