Χίος: Κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις των μαστιχοπαραγωγών η ΕΜΧ

Εν αναμονή του τελικού σχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα Σχέδια Βελτίωσης (της Δράσης 4.1.5, «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»)
βρίσκονται στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Μετά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, 20/1/23, του ΔΣ της Ενωσης με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία πήρε μέρος δια ζώσης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος αισιοδοξεί ότι θα βρίσκονται σε επιλέξιμες θέσεις και οι νέοι μαστιχοπαραγωγοί.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί λαμβάνοντας μόρια οι αγρότες που ανήκουν σε συνεταιρισμό (οι μαστιχοπαραγωγοί είναι με αναγκαστικό νόμο όλοι σε συνεταιρισμό), για τις αποθήκες αλλά και τις νέες φυτεύσεις.
Παράλληλα ειδική παράγραφος αναμένεται να υπάρχει στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης για τους μικρούς κλήρους έως 20 στρέμματα, σε ότι αφορά την επιδότηση για αγορά τρακτέρ που όμως θα είναι μικρότερης ιπποδύναμης.
“Αν ενσωματωθούν στην τελική απόφαση οι προτάσεις των διοικητικών στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουμε λόγο για κινητοποιήσεις”, μας είπε ο Γιώργος Τούμπος- Πρόεδρος της ΕΜΧ.

Νότης Μηταράκης: Είμαστε κοντά στους μαστιχοπαραγωγούς
Χίος: Κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις των μαστιχοπαραγωγών η ΕΜΧ
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι είμαστε κοντά στους μαστιχοπαραγωγούς», σημείωσε την Παρασκευή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών.
«Το υπουργείο παίρνει σοβαρά υπόψη τα σχόλια που έκανε η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών. Θα γίνουν αλλαγές στα κριτήρια ώστε να στηριχτούν οι μαστιχοπαραγωγοί», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Ανέφερε επίσης τρία στοιχεία που θέτουν οι μαστιχοπαραγωγοί. Στο ζήτημα του προϋπολογισμού ανά νομό, σημείωσε πάντως ότι από πλευράς υπουργείου κρίνεται ότι δεν είναι ακόμα ώριμο για να υλοποιηθεί.
Στο θέμα των επιπλέον χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων για νέους αγρότες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν πόροι για να ενταχθούν επιλαχόντες, ενώ θετικά εκφράστηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων.

ΛΑΣ: “Οι Μαστιχοπαραγωγοί δεν έχουν ανάγκη από τα ευχολόγια της Κυβέρνησης”
“Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δήμου Χίου στηρίζει τα αιτήματα των μαστιχοπαραγωγών της ΕΜΧ, καταδικάζοντας τις ακολουθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων που με οδηγό τις πολιτικές της ΕΕ, με τον έναν ή άλλον τρόπο έχουν οδηγήσει στην απόγνωση τον αγροτικό κόσμο και της Χίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της ΛΑΣ.

Ενημερώνει επίσης ότι κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο, καλώντας την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στις προτάσεις και προβλήματα όλων των αγροτών και της Χίου και να τα υλοποιήσει, αντί να τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος