Χίος: Ιστορικός περίπατος στην πόλη της Χίου για την 9η Μαΐου 1945

Τον 3ο κατά σειρά Ιστορικό περίπατο στα ματωμένα χώματα της πόλης της Χίου, διοργανώνει την Κυριακή, ο Σύλλογος Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τιμώντας έτσι την 76η επέτειο από την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9 Μαΐου 1945).


Ο Ιστορικός περίπατος θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από την πλατεία Βουνακίου και θα καταλήξει στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο νότιο λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Χίου.

Ιστορικά σημεία

Θα γίνουν στάσεις και αναφορές στα ιστορικά γεγονότα, όπως στη διασταύρωση των οδών Λ. Αιγαίου και Ροϊδου, όπου φωτογραφικά ντοκουμέντα δείχνουν την παράδοση της Διοίκησης του νησιού στους ναζί, στις 4 Μαΐου του 1941.
Στα καφενεία επί του λιμανιού, όπου έβρισκαν φρικτό θάνατο οι λιμοκτονούντες Χιώτες το χειμώνα του 1942.
Στο περίφημο «τρίγωνο» που περικλείεται από τις οδούς Λιβανού- Λ. Αιγαίου (άγαλμα Πλαστήρα- μνημείο Εθνικής Αντίστασης)- Λ. Αιγαίου και ήταν σε επιταγμένα κτήρια η Στρατιωτική Διοίκηση των Γερμανών.

Επίσης στα τρία κτήρια στην Μπέλλα Βίστα, όπου ήταν τα κολαστήρια της Γκεστάπο.

Στο σημείο πρόσδεσης του σουηδικού πλοίου WIRIL του Ερυθρού Σταυρού που βομβαρδίστηκε από συμμαχικά αεροσκάφη στις 7/2/44 .

Ο ήρωας Ιάσονας Καλαμπόκας

Χίος: Ιστορικός περίπατος στην πόλη της Χίου για την 9η Μαΐου 1945
Και τέλος στο άγαλμα του Ιάσονα Καλαμπόκα αλλά και στο σημείο, που σκοτώθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Συμεών στην οδό, που φέρει το όνομα του ήρωα έφεδρου Υπολοχαγού από τις Κολλίνες Αρκαδίας. Ο Καλαμπόκας σκοτώθηκε σε ενέδρα Γερμανών στις 7 Σεπτεμβρίου του ’44 και ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου έφυγαν οι δυνάμεις κατοχής από το νησί…  Μαζί με το Χιώτη ασυρματιστή Παναγιώτη Καρασούλη είχαν αποβιβαστεί στη Χίο στις 24 Ιανουαρίου του 1944, σταλμένοι από το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής για να προετοιμάσουν την Απελευθέρωση του νησιού.

Σύλλογος Φίλων- Απογόνων Εθνικής Αντίστασης- ΔΣΕ

Χίος: Ιστορικός περίπατος στην πόλη της Χίου για την 9η Μαΐου 1945«Ο φόρος τιμής και μνήμης στους εκατοντάδες αγωνιστές του νησιού μας, που πρόσφεραν αφειδώλευτα το αίμα τους στα αλβανικά βουνά, τις θάλασσες και τους ωκεανούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Παύλου Μελά και της Γερμανίας, τις φυλακές και τις εξορίες, στον τόπο εκτέλεσης της Καισαριανής, καθώς και τον τόπο εκτέλεσης πατριωτών στο Κοντάρι αποτελεί και διαχρονικό μήνυμα προς τις νεότερες γενιές. Για την αναγκαιότητα συνέχισης του αγώνα και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Το γλυπτό είναι Έργο του γλύπτη Γιάννη Κουτσουράδη

Εκδηλώσεις και από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου
Χίος: Ιστορικός περίπατος στην πόλη της Χίου για την 9η Μαΐου 1945

«Η 9η Μαΐου, η ημέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμβολίζει τη διαχρονική πάλη των λαών ενάντια στη ναζιστική και φασιστική βαρβαρότητα. Αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα», αναφέρει σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου.

Μεταξύ των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιήσει η Π.Ε.Χίου είναι η τέλεση δοξολογίας στις 11.00 το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. Επίκαιρη ομιλία από τον Κωνσταντίνο Γανιάρη, καθηγητή Μουσικής και Θεολογίας 3ου Γυμνασίου Χίου, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος