Χίος: Η ιστορία μιας φωτογραφίας και η αναζήτηση του Tommy, από τη Μέλη Βυζανιάρη- Τσακού (βίντεο)

Μια φωτογραφία με μυθιστορηματικά στοιχεία ανέσυρε από το αρχείο των γονιών της η δασκάλα αγγλικών και συγγραφέας Μέλη Βυζανιάρη- Τσάκου.
Τη φωτογραφία του βρετανού στρατιώτη Tommy που πριν από 76 χρόνια, στις 20 Αυγούστου του 1945, έστειλε ο ίδιος από το Κάϊρο, ευγνωμονώντας τους ανθρώπους που τον έκρυψαν από τους Γερμανούς.

Εν μέσω της γερμανικής κατοχής στη χώρα μας, ο Tommy άγνωστο πως βρέθηκε στη Χίο. Και χρειάστηκε να κρυφτεί μερικές μέρες πριν περάσει, όπως και δεκάδες άλλοι Χιώτες, με καΐκι στις αντικρινές τουρκικές ακτές.
Ο παππούς και η γιαγιά της Μέλης Βυζανιάρη- Τσακού, τον έκρυψαν στη σοφίτα του σπιτιού τους, παρά το γεγονός ότι το σπίτι ήταν κατά το ήμισυ επιταγμένο για κατοικία ναζί αξιωματικού. Γεγονός που όπως φαίνεται λειτούργησε στα υπέρ, αφού το σπίτι ήταν υπεράνω υποψίας. Από την πίσω πόρτα του σπιτιού, νύχτα, τον ανέβασαν στη σοφίτα. Μέχρι που έδωσαν το σύνθημα οι σύνδεσμοι ότι είχε εξασφαλιστεί το πέρασμά του στη Μέση Ανατολή.

Ο Tommy, που δυστυχώς στην κάρτα δεν γράφει το επίθετο του, μετά τον πόλεμο τους έστειλε φωτογραφία του βγαλμένη σε φωτογραφείο του Καϊρου.
Παρόλες τις προσπάθειες όμως της κ. Τσακού μέσω και της προώθησης της φωτογραφίας σε Σύνδεσμο Βετεράνων του βρετανικού Στρατού δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τα ίχνη του ή κάποιων απογόνων του.

Διακριτικό στοιχείο είναι το σήμα στο μπερέ και στη στολή του νεαρού τότε Tommy. Που πιθανόν να οδηγεί σε κάποιο βρετανικό Σύνταγμα εκείνης ης εποχής στην Αίγυπτο.
«Θα χαρώ πολύ, σημειώνει η Μέλη Βυζανιάρη- Τσακού να βρεθεί κάποιος που να γνωρίζει τον Tommy», που προσφωνούσε μαμά και μπαμπά τους παππούδες της , ξέροντας ότι χωρίς αυτούς ίσως να μην ήταν ζωντανός, τότε περί το 1942 στην Χίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος