Χίος: Εντονη διαμαρτυρία της ΕΜΧ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης (Δράση 4.1.5), που αναρτήθηκαν στην Ηλεκτρονική Διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ.


«Τα όσα αναφέρονται σε αυτήν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προτάσεις που είχαμε υποβάλει και τις σχετικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τον αρμόδιο Υπουργό», σημειώνει στην ανοικτή επιστολή του ο Πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος.

«Συγκεκριμένα, η κατανομή των πόρων εξακολουθεί να πραγματοποιείται ανά νησιωτική Περιφέρεια και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα ενώ τη θέση των Μαστιχοπαραγωγών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι αφαιρέθηκε η «Φύτευση νέων καλλιεργειών» ως κριτήριο μοριοδότησης. Γεγονός που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα οι παραγωγοί της μαστίχας να υπολείπονται κατά 19 μόρια των υπολοίπων υποψηφίων! Διαπιστώθηκε επιπλέον, ότι αυξήθηκαν κατά πολύ τα απαιτούμενα στρέμματα για την αγορά γεωργικού ελκυστήρα», σημειώνει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Απαίτηση για διπλάσια στρέμματα για επιδότηση τρακτέρ

Στο μέτρο αυτό που αφορά την αγορά γεωργικού ελκυστήρα, ενώ στην προηγούμενη Πρόσκληση απαιτούνταν 20 στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών, στην παρούσα υπερδιπλασιάστηκαν αγγίζοντας τα 45 στρέμματα, αριθμός μη εφικτός για τα δεδομένα τόσο των μαστιχοπαραγωγών αλλά και των άλλων νησιών.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαιρούνται για άλλη μια φορά οι μαστιχοπαραγωγοί από την επιδότηση αγοράς γεωργικού ελκυστήρα, επένδυση άκρως απαραίτητη στην καλλιέργεια τόσο της μαστίχας όσο και της ελιάς.

Αγνοείται η μοναδικότητα της μαστίχας

Χίος: Εντονη διαμαρτυρία της ΕΜΧ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Βλέπουμε λοιπόν ότι για ακόμη μία φορά η Μαστίχα Χίου ένα μοναδικό εθνικό, Π.Ο.Π προϊόν, εξαγώγιμο σε ποσοστό 85%,το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο καλάθι των 100 πλέον σημαντικών προϊόντων της Ε.Ε, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται δίκαια αλλά επιπλέον υποβαθμίζεται με τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων ρίχνοντας το βάρος και την ευθύνη στήριξης της καλλιέργειας αποκλειστικά και μόνο στους Μαστιχοπαραγωγούς με την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες απούσες», συνεχίζει ο Πρόεδρος Γ. Τούμπος.
«Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την κατάφορη αδικία εις βάρος των παραγωγών-μελών της αλλά και των προοπτικών της δικής της ανάπτυξης!», καταλήγει η Ανοικτή Επιστολή της ΕΜΧ.

Σ.σ. Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΜΧ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμμετοχή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, την 1η Νοεμβρίου του 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος