Χίος: Ελεγχόμενη καύση δασικών εκτάσεων για πρόληψη πυρκαγιών

Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, τέλος Οκτωβρίου, και μέχρι τέλος Απριλίου, πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά στη Χίο η ελεγχόμενη καύση δασικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης. Είναι ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη χώρα, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο μετά τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει δασικές περιοχές της Χίου μέχρι 4 στρέμματα, όπως σε Μονοδέντρι, Κλειδού, Ρεστά, Ρετσινάδικα, όρος Προβατά, Βολισσό και στη Νότια Χίο, για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία των WWF Ελλάς, Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων-ΕΛΓΟ Δήμητρα, Διεύθυνσης Δασών Χίου, Πυροσβεστικής, Δήμου Χίου, Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Χίου «Όμικρον».

Χίος: Ελεγχόμενη καύση δασικών εκτάσεων για πρόληψη πυρκαγιώνΗ Ομάδα «Ομικρον» με 20ετή δράση έχει αναλάβει την πυρασφάλεια των περιοχών όπου θα μπαίνουν οι ελεγχόμενες πυρκαγιές. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο Πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Ροδάκης «η καύση έχει να κάνει αυστηρά με την πρόληψη». Έχουν επιλεγεί από τους ειδικούς επιστήμονες περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Ενώ, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχει βρέξει τις προηγούμενες ημέρες και να μην υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, ώστε να τίθεται σε εφαρμογή.

Το νέο πιλοτικό έργο πρόληψης δασικών πυρκαγιών θα παρουσιαστεί σε ενημερωτική εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου, την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, στις 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου «Φάρος» Βαρβασίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος